Tegelikult on drag-queen´e Eurovisioonil ennegi üles astunud. Hilisemast minevikust näiteks Taani lipu all Helsingis 2007 aastal esinenud DQ (ehk Drag Queen) lauluga Drama Queen. Laulja oli sedavõrd pinges, et ei suutnud laulmisega hakkama saada ja kõrbes täiega, suutmata poolfinaalist edasi pääseda. Kuigi laul ja kostüüm olid väga head. Siis kehastus meessolist seksapiilseks naiseks, Conchita keeras oma habemega vinti aga veelgi üle ning 12punktilisi tulemusi hakkas hoogsalt kogunema. Võime küsida, kas see ongi Euroopa maitse?

Ja samas julgelt vastata – maitse üle ei vaielda. Kui Dana International 1998 Iisraeli Birminghamis võidule laulis, olid reaktsioonid Euroopas veelgi võimsamad. Eriti šokis oli Iisrael ise – transseksuaal meie kõlblust kõigutamas. Aga ei kõigutanud ta midagi, laiendas hoopis meie teadmisi ning täna on Dana International oodatud esineja kõikjal Euroopas. Etteruttavalt võin lubada temaga kohtumist ETVs reedel, 22. mail, mil näete Eurovisiooni 60.aastapäevale pühendatud BBC suurejoonelist erisaadet. Ja arvake ära, kellega ta koos lavale tuleb? Õige vastus on…

Aga sellest jõuab veel kirjutada reedelgi.
Tegelikult tahtsin ma täna meenutada mõningaid eredamaid hetki Austria Eurovisiooni ajaloost.
Osa võtma sellest uuest ja põnevust tõotavast lauluparaadist hakkas Austria juba 1957.aastast ehk teisest aastast. Algusaastad olid kurvad, kohe esimene start jättis nad viimaseks. Ning viimaste kohtade häbipuna on tulnud alla neelata veel hiljemgi (1957, 1961,1962, 1979, 1984, 1988, 1991,2012). Üldiselt on Austria osalenud enamikel võistlustel, kuid neid ka vahele jätnud (1969,1970,1973-1975,1998,2001, 2006, 2008-2010).

Üldises edukuse edetabelis on Austria kõrvuti Kreekaga jagamas 16. kohta üldse ajaloos osalenud 49 riigi seas.
Esimene võit tuli Austriasse aastal 1966, mil ülipopulaarne laulja ja helilooja Udo Jürgens oma kolmandal katsel esikohale tõusta suutis. Iseend klaveril saates laulis ta omaloomingulise pala "Merci, Chérie" Tänan, kallis), mis kogus poole rohkem punkte kui teiseks jäänud Rootsi laul. Muide, sellel aastal algas tegelikult ka Põhjamaade edulugu Eurovisioonil, sest nii teine (Rootsi) kui kolmas (Norra) kohad kuulusid Skandinaavia naabritele.

Veel astus sellel võistlusel esmakordselt Eurovisiooni lavale mustanahaline lauljanna Milly Scott, kes esindas Hollandit ja laulis lugu kahest mehhiklasest, kes potšode ja kitarridega ka laval ukerdasid. Muide, tol ajal 31aastane Udo Jürgens on näide visadusest, mis viib lõpuks sihile. Ta osales kolmel järjestikusel võistlusel ning iga aastaga parandas ta oma tulemusi: kui 1964. aastal oli ta 6., siis aasta hiljem juba 4., ning võit aastal 1966. Kui ta oma võidulaulu kordas, siis alustas ta seda tögavate sõnadega Merci, juries (Tänan, žüriid), teenides publiku ovatsiooni, sest algaastatel oli žüriide tegevuses palju kahtlusi kokkumängudes, seda eriti naabrusmaade suhetes. Muide, Veel 1968.aastal kirjutas Udo Jürgens laulu kuulsale tšehhi ööbikule Karel Gottile, kes siis esines Eurovisoonil Austria lipu all. Põhjusi Gottil võõra lipu all esinemiseks oli kaks: esiteks polnud Tšehhoslovakkia tol ajal veel EBU liige ja sellest lauluvõistlusest osa võtta ei saanud ning Praha kevade kurikuulsad sündmused viisid nimeka laulja mõneks ajaks piiri taha emigratsiooni.

Lootus Austriale esimese Eurovisiooni võidu toonud lauljat Udo Jürgensit Viini võistlusel külalisena näha kustus kahjuks 21. detsembril 2014, mil ta südamerikke tagajärjel Šveitsis, kus ta viimastel aastatel elas, 80aastasena suri. 

Kuid Udo Jürgensit meenutatakse sel juubelivõistlusel päris kindlasti, sest tema käes on üks omapärane maailmarekord. Nimelt olevat Udo Jürgens kõige kauem oma lauludega edetabelites figureeriv artist, alates 1958.aastast kuni surmani ehk kokku 57.aastat.

Kui 1967. aastal austerlased Eurovisiooni korraldasid, siis toimus võistlus keiserlikus Hofburgis ning suursugusust oli kunagises keisririigi pealinnas piisvalt. Seda sära andsid edasi ka sajad lavakujunduses kasutatud peeglid, mis suutsid esinejaid oma peegeldustega segadusse ajada ning eksitada ka saatejuhti. Kahjuks osales siis vähem võistlejaid kui eelmistel aastatel ning viimast korda toimus teleülekanne must-valgena.

Tänavuse võistluse toimumiskoht Wiener Stadthalle on ehitatud 1950. aastatel ning võib maksimaalselt mahutada kuni 16 152 vaatajat. Igal aastal leiab seal aset üle 350 sündmuse ning Eurovisiooni lauluvõistluse kõik kontserdid leiavad aset peasaalis.

Lava on 44 meetrit lai ja 14,3 meetrit kõrge. Nii LED sambad kui lava põrand võimaldavad luua palju erinevaid valgusefekte ning sellele aitab kaasa ka taustaseina kattev 8,5 meetri kõrgune LED sein. Nii mõnedki eksperdid on kiitnud lavakujundust ja sedagi, et lavapind pole üle mõistuse suur, mis ei neela seal esinevat artisti. Mulle sümpatiseerib eriliselt põnev valguslahendus, mis tõotab efektset telepilti.

Kuna seekordse juubelisärase lauluvõistluse motoks on Building Bridges, siis seda sildade ehitamise ja seadmise oskust Doonau linnas ma väga ootangi, sest habemega naise asemel võiks seekord võita tõeliseks Euroopa hitiks tõusev laul, mitte selle värvikalt skandaalne esitaja.