Eesti on neljandana esinemist alustanud vaid korra, seda 2000.aastal Stockholmis, kui Ines end ka neljandaks laulis. Seega paralleel on olemas ja kusagil sealkandis oleme ka tänavuste ennustuste põhjal.

See kahe poolfinaaliga võistluse formaat toimib alates 2008.aastast, on korraldajatele koormav, kuid osavõtjaile siiski mingigi võimalus Euroopas pildile saada.
Vaatame neid finaliste, kes otse finaali jõudsid. 

Teisena tuleb lavale „suure viisiku“ hulka kuuluv Prantsusmaa. 46-aastane Lisa Angell on sündinud Pariisis prantslannast ema ja itaalia juurtega isa peres. Võimsa häälega naine on suure esinemiskogemusega, kuigi Eurovisiooni sära jaoks vahest tagasihoidliku loomu ja välimusega. Kirgliku ballaadi N´oubliez Pas autoriks on Robert Goldman, mees, kes kirjutas 2001.a võistluslaulu Natasha St-Pieri jaoks, kes tuli neljandaks. Mäletatavasti oli siis Eesti võiduhetk ja Juhan Paadam on meenutanud, et võidu soosikud olid Kopenhaagenis just prantslanna, taanlased ja kreeklased. Ma arvan, et tänavu ei ole sellel laulul suurt edu.

Vana hea Inglismaa stardib viiendana ja kohe kuidagi ei saa neile edu ennustada.
Duo nimega Electro Velvet koosneb 35-aastasest Alexist ja 26-aastasest Biancast. Neile kirjutasid ülimalt retroliku, salongimuusikast kantud laulu kuulus helilooja David Mindel, kes on töötanud koos paljude kuulsustega, kuid viimastel aastatel teinud ka palju tele- ja raadioreklaame. Muide, minu arvates ongi see ideaalne reklaamimusa. Teine autor Adrian Bax White on jazzmuusiku taustaga. Ilmselt on see piisav taustinfo laulule Still In Love With You. Mul on tunne, et britid ei võta Eurovisiooni enam ammu tõsiselt kui võistlust, seega pole tippude vallutust nende poolt ka karta.

12-ndana astub lavale aukülalise rollis, kuid ikka võistlev Austraalia. Guy Sebastian on Austraalias tõeline täht, meesartist, kelle arvel hulk nr 1 plaate. Ta on sündinud Malaisias, kus ka tema Portugali juurtega isa ning Indiast pärit ema soontes voolab inglise ja portugali verd. Praegu 33-aastane Gay vanemad kolisid Austraaliasse 30 aasta eest. Muusikat hakati talle õpetama lapsepõlvest, alguses viiul, siis kitarr, trummid ja klaver.14-aastaselt alustas laulmist kirikukooris. Alustas meditsiiniõpinguid, kuid jättis need muusika tõttu pooleli ning töötas helitehnikuna salvestusstuudios. 2003.aastal sai temast esimene Idol talendisaate võitja Austraalias. Siit algas muusikaline edutee. Suurt kogemust andis talle 2008.aastal töö USAs, kus ta salvestas oma viienda stuudioalbumi. Ta on Punase Risti visiooni saadik ning aitab palju kaasa heategevuses. Guy on selle Eurovisiooni üks suuremaid tähti ja üks favoriite.
Laul Tonight Again on tempokas ja moodne, Gay esitus hea, noormees laval efektne oma rohkete tätoveeringutega.

14. on korraldajamaa Austria. Neid esindab vaid kolm aastat tagasi tekkinud kolme sõbra ansambel The Makemakers. Olles loomingulises laagris koos helilooja Jimmy Harryga, kirjutasid noormehed lausa kaks laulu Eurovisiooni jaoks. Need salvestati ja produtseeriti Los Angeleses.
Eks sealt siis see coutry-rockilik joon. Mõnus laul, mis minule väga meeldib, raadiosõbralik ja hästi esitatud. Pärast laulu I Am Yours väljavalimist rahvuslikus eelvoorus, hakati laulu süüdistama sarnasuses Goldplay palaga The Scientist. Õnneks eksperdid seda sarnasust ohtlikult suureks ei hinnanud. 

17-ndana astub lavale Saksamaa esindaja Ann Sophie, kes tegelikult ei oleks pidanud Viinis olema, kuid Saksa Eurovisiooni rahvusliku eelvooru võitnud Andreas Kümmert loobus oma piletist Viini, sest ta ei kannata seda suurt kära ja sära. Nii sattuski siia 24-aastane Ann Sophie. Londonis saksa peres sündinud tüdruk on kasvanud Hamburgis. 4-aastasena viidi balletitundidesse, siis klaveriõpe ja 11-aastaselt laul. Pärast gümnaasiumi läks USAsse õppima näitlemist ja muusikat. Tema stiil olevat rocki sugemetega neo-soul. Kuid masside jaoks jääb see ilmselgelt võõraks.

20. esineja Hispaania pole viimastel aastatel võidulootust näidanud. Nüüd tahavad nad pildile tagasi tulla ja laul Amanecer (Break Of Day) on kirjutatud kuulsate rootslaste Tony Sanches-Ohlssoni, Peter Boströmi ja Thomas G:soni poolt. Nende meeste Eurovisioonilaulude, sealjuures edukate laulude nimistu on liiga pikk, et seda siin üles lugeda. 29-aastane Edurne on kaunis noor naine, kes alates 9. eluaastast laval. Auhinnatud paljude auhindadega ja kui saabus Hispaania TV teade, et ta on kinnisel konkursil valitud oma riiki esindama, valiti ka laul tema uuelt heliplaadilt. Ma pööran sellele laulule tähelepanu, kuigi võimalused kõrgemale tõusta oleks suuremad selle esitamisel ingliskeelsena.

27-ndana ehk viimasena on laval üks võistluse kindlamaid favoriite Itaalia trio Il Volo (Lend), kus kolm väga noort, kuid edukat lauljat tenorid Piero Barone ja Ignazio Boschetto ning bariton Gianluca Ginoble. Noorte vanus on 20 aastat ja tuttavaks said nad 2009.aastal San Remos toimunud noorte lauljate telekonkursil. 2010 otsustavad nad koos esinema hakata ning esimeseks nimeks valiti Tri Tenori, siis Il Trio ja lõpuks jäädi pidama Il Volo nime all. Nad said kohe rahvasvahelise plaadilepingu ja oma debüütalbumi salvestasid nad Londonis kuulsas Abbey Roadi stuudios. Siit alates on kõik läinud fantastilise kiirusega ülesmäge. Nad on esinenud väga palju USAs ja Kanadas, olles sealsetes edetabelites kõrgetel kohtadel. Nad on publiku lemmikud kõikjal maailmas. Kui tuli teade, et nad võtavad osa San Remo tänavusest lauluvõistlusest, oldi kindlad nende võidus. Võit tuligi lauluga Grande Amore ja loogiliselt valiti San Remo võidulaul riiki esindama ka Eurovisioonil. Vaatame, kas pop-ooperlik laul Eurovisioonil võidab. Nende reiting on kõrge ja vähemalt mina annan oma hääle neile, sest nii klassikaliselt võimsat laulu, kirglikku ja tugeva tõusuga finaalis, pole kaua kuulnud. Keskealiste ja vanema publiku kindel lemmik. Nüüd on vaid oodata, kas nad on täna öösel veel ärkvel, et itaalia poiste poolt hääletada.

Ja veel mõni sõna Eestist. Ma olen kindel, et meil läheb hästi ja see hästi ei tähenda võitu, sest me pole ju üldse mõelnud, mida see tähendaks. Kust võetakse raha sellise kahe eelvooruga võistluse korraldamiseks. Minimaalselt oleks vaja riigi poolt seda üritust toetada 40 miljoni euroga. Kui vaadata praegust kemplemist eelarvega, siis sellist raha lihtsalt ei ole. Seepärast ärgem unistagem võidust, mis ei pruugi tuua päikest meie tänavale, vaid loodame reaalselt jõudmisest esikümnesse. See on tubli saavutus ja me ei pea häbipuna millegagi varjama.
Edu meile selle pika ja põneva õhtu jälgimisel ning ärgem unustagem hääletamast oma lemmikute poolt!