"Uuringute kohaselt on mehe lõhn naistele partneri valikul kõige olulisem kriteerium," kinnitab Turu ülikooli evolutsioonibioloog Markus Rantala. "Mees võib olla ükskõik kui nägus ja heade kommetega, aga kui naisele tema lõhn ei meeldi, pole midagi teha. Meeste jaoks pole naise lõhn nii väga oluline, nemad hindavad võrdselt nii naise välimust kui ka lõhna." Niisamuti on uuringud tema sõnul näidanud, et kui naisele meeldib teatud feromoon, mida mees eritab, hindab ta ka mehe välimust kohe kõrgemalt. Muu hulgas vähendab see feromoon naistel stressi ja parandab meeleolu.
"Veel paarsada aastat tagasi olid inimeste loomulikud kehalõhnad palju tugevamad, sest end pesti ju vaid kord nädalas, kui sedagi. Ja neid lõhnu hinnati. Nii näiteks palus Napoleon Bonaparte oma sõjakäigult saadetud kirjades kallimal Josephine'il end mitte pesta, et ta saaks koju jõudes taas tunda naise oma lõhna," toob Rantala näite lõhnade mõjust.

Moodsal ajal lõhnad sassis
Eksperdi hinnangul on moodsal ajal aga lõhnamaailm pea peale keeratud. "Ehkki kõik räägivad, et värskelt pestud keha lõhnab kõige paremini, kasutame me keemilisi pesuaineid hommikust õhtuni nii palju, et oma keha naturaalsest lõhnast pole enam teadlikudki," ütleb Rantala.
Peale olmekeemia mõjutavad lõhnataju teisedki tegurid. Näiteks rasestumisvastaste pillide tarbijad võivad partnerivalikul täiesti mööda panna. "Liverpooli ülikoolis tehtud uuringu kohaselt ajavad beebipillid hormoonide tootmise naise organismis nii segamini, et kõikidest vastutulevatest meestest meeldib talle vaid härra Vale," muigab Rantala. "Geneetiliselt peaks naisele meeldima kõige rohkem sellise mehe lõhn, kelle genotüüp on tema omast võimalikult erinev, et saada võimalikult terve laps. Beebipille tarbivatele naistele meeldivad aga neile geneetiliselt lähedaste meeste lõhnad. See võib tekitada probleeme edasises kooselus," märgib uurija.
Loodus on seadnud nii, et heteroseksuaalset meest köidavad vaid naise eritatavad hormoonid ja vastupidi. "Homoseksuaale aga köidavad vaid samasooliste feromoonid ning biseksuaal on vastuvõtlik mõlemile," nendib Rantala.

Mis on feromoonid ja kuidas neid tajud?
Feromoonid on looduslikud keemilised ained, mida keha toodab eesmärgiga teistele mõju avaldada ja kehadevahelisi sõnumeid edastada. Feromoonid kannavad väga erinevaid signaale, alates seksuaalse erutuse tekitamisest vastumeelsuseni signaali saatja suhtes. Üks spetsiifilisi näiteid feromoonide toime kohta on pidevalt koos elavate naiste menstruaaltsüklite ühtlustumine – arvatakse, et selle põhjustaja on kindel feromoon. "Niisamuti on uuringutega kindlaks tehtud, et ovulatsiooniperioodil, kui rasestumine on võimalik, näib naine meeste silmis aktraktiivsemana, sest tema feromoonide eritus on siis aktiivsem. Ka keskmine mees näib ovulatsiooni ajal naisele
tavapärasest meeldivamana."
Inimene eritab feromoone 2000 apokriinse näärmega, mida nimetatakse ka lõhnanäärmeteks. Need on sarnased higinäärmetega, mis eritavad soolast higi, kuid feromoonid on rohkem õlise koostisega. Lõhnanäärmed paiknevad enamasti karvadega kaetud kehaosadel – kaenla all ja häbemel.
Inimene tajub feromoone umbes nagu kõiki muidki lõhnu, vaid piirkond ninas, mis on võimeline feromoone haistma, on veidi erinev. Vastupidiselt üldlevinud uskumusele on feromoonidel täiesti tuntav lõhn. Mõne feromooni lõhna saab kirjeldada kui halba kehalõhna, teised lõhnavad paremini ja mõnda on kirjeldatud kui head värsket
higilõhna. Siiski on neid lõhnu võimalik kindlaks teha vaid väga suurte koguste korral.
Samas mõjuvad feromoonid ka siis, kui nende lõhn pole haistetav. Olgugi et näiteks 25% meestest pole üldse võimelised feromoonide lõhna tajuma, ei vähenda see üllataval kombel nende mõju.

Mis mõjutavad feromoone?
Rantala sõnul mõjutavad feromoone väga paljud tegurid, eeskätt geneetiline pärand, toiduvalik, suguhormoonide tase kehas, isiklik hügieen. Naistel muutuvad feromoonid menstruaaltsükli vältel. Ka paljud nakkushaigused mõjutavad tugevalt inimese lõhna. Rantala sõnul osataksegi traditsioonilistes meditsiinides haigusi diagnoosida lõhna põhjal, selle põhjal pannakse näiteks diabeedi, maksa- või neeruhaiguste diagnoose. Ka paljud psüühilised haigused mõjutavad inimese feromoonide omadusi. "Näiteks skisofreeniat põdevatel inimestel eritub higiga trans-3-metüül-2-heksanoolhapet, mis annab neile haigetele teravalt omapärase kehalõhna," ütleb bioloog.
Kas ööklubisse minnes peaksid mehed end lõhnastama? "Partneri otsinguil olevad mehed ei peaks kasutama lõhnavett ja mitte püüdma meeldida naistele, kellele nad on alateadlikult vastuvõetamatud," ütleb Rantala. Kaaslase otsinguil on ebavajalik ka enese karvutuks depileerimine naistel ja igahommikune habemeajamine meestel.

Kuidas lõhnata paremini?
• Et paremini lõhnata, tuleb oma tervist hoida. Terve inimese suguhormoonid kehas on tasakaalus, see omakorda mõjutab feromoonide lõhna ja lõhna intensiivsust.
• Ka toiduvalikul on suur tähtsus. Uuringute kohaselt muudab näiteks taimetoitlusele üleminek mehe kehalõhna naiste jaoks õrnemaks ja kütkestavamaks.
• Alkoholi peaksid mehed kasutama väga mõõdukalt, sest etanool pidurdab koheselt testosterooni tootmist. Naistel aga takistab alkohol testosterooni lõhustumist maksas ning suurendab seeläbi testosteroonisisaldust naise organismis. Ka suitsetamisel on täpselt samasugune mõju.
• Parema lõhna tagab liikumine ning rohke puu- ja köögiviljade söömine.
• Isikliku hügieeni jälgimine ei tähenda pidevat antibakteriaalse seebi kasutamist, piisab igahommikusest ja -õhtusest sooja veega pesemisest.

Kas pudelist pihustatavad feromoonid toimivad?
Feromoonpreparaate müüakse igas suuremas erootikapoes. Moodsates toodetes kasutatavad feromoonid on sünteetilised, need on toodetud laborites. Enamik feromoontooteid sisaldab kahte feromooni: androstenooni ja androstenooli. Need mõlemad on testosteroonitaustaga feromoonid. Androstenoon on agressiivsem feromoon kui androstenool. Seda võib leida näiteks higist. Androsteroonid annavad naistele märku mehe jõust ja agressiivsusest, meestele naise kütkestavusest. Androstenoonil on muskuselõhn, mida mõned tarbijad on kirjeldanud ka nõrga higilõhnana.
Kas "poeferomoonid" üldse toimivad? Uuringute põhjal on umbes 70%
feromoontoodete ostjatest mehed, kes usuvad, et feromoon segatuna nende oma parfüümiga või puhtalt nahale piserdatuna muudab nad vastupandamatuks ning tõstab nende enesekindlust.
Kui juba osta, tasub kindlasti eelistada kvaliteetset toodet. Puhtalt õlil baseeruvate feromoonide rääsumist saab vältida, hoides tooteid eemal päikesevalgusest ja soojusest ja hoides korgi korralikult suletuna.
Feromoonide mõju on palju pikem kui tavalistel parfüümidel, kuid kehale kantuna saab suur osa neist maha pestud või lagundatud esimese 4–6 tunniga. Nende tegelik toimeaeg sõltub väga palju kehatemperatuurist, higistamisest, personaalsest kehakeemiast. Näiteks talvel võib aine randmel püsida palju kauem, toime võib kesta päevi või lausa nädalaid.