1.  Tee valik

Selle asemel, et süüa kõiki jõululaual olevaid rasvaseid roogi, vaata, mis valikus on ning tõsta taldrikule väike kogus neid toite, mida kõige rohkem ihkad süüa. Nii väldid suurt hulka liigseid kaloreid.

2.  Jälgi kogust

Pühad pole mingi põhjus ega luba ülesöömiseks. Kardad, et väiksem taldrikutäis ei täida su isu? Cornelli ülikoolis tehtud uuringus toideti inimesi šokolaadi, krõpsude ja õunapirukaga, erinevus seisis ainult kogustes – üks grupp tarbis teisest poole vähem kaloreid. Mõlemal grupil tuvastati aga võrdne rahulolu tarbitud toidust.

3.  Võta väiksem taldrik

Uuringud on näidanud, et kui sööd väiksema taldriku pealt, tõstad omale 30% vähem toitu ette. Sama kogus väikse taldriku peal annab ajule signaali, et taldrikul on piisavalt toitu, et kõht täis saaks, suurele taldrikule jääb aga palju vaba ruumi üle, mis sunnib sinna toitu juurde tõstma, ehkki sa seda tegelikult ei vaja.

4.  Ära luba näljal tulla

Ei tohiks end hoida päev otsa näljas, et õhtul siis lubada endale kõike. Nii sööd sa peole jõudes tohutu koguse ning tarbid palju rohkem kaloreid kui võiksid. Selle asemel söö päeva jooksul tervislikke snäkke, mis hoiavad pikalt täiskõhutunnet, nagu valgurikkad toidud ja tervislikke rasvu sisaldavad toidud.

5.  Lükka topeltportsjon edasi

Ära tõsta ka oma lemmiktoitu teist korda taldrikule, vaid peida see kappi ja hellita end sellega järgmisel päeval. Ütle endale, et nii on ka järgmisel päeval naudingut oodata.

6.  Astu kaalule iga päev

Ka pühade ajal. Uuringud näitavad, et need inimesed, kes kaaluvad end igal hommikul, kaotavad kaalu järjekindlamalt kui need, kes end iga päev ei kaalu.

7.  Näri

Mälu toitu 40 korda, mitte 14korda. Uuringud näitavad, et need inimesed, kes mäluvad toitu põhjalikumalt, tarbivad 13% vähem kaloreid.

8.  Eemaldu söögilauast

Kui oled söögilaua lähedal, on enam kui kindel, et varem või hiljem su käsi sirutub sealt midagi võtma. Seepärast veeda aega ruumi teistes osades.

9.  Joo vett

Veepuudus võib avalduda hoopis näljatundena, mistõttu klaasi vee asemel haarad hoopis toidu järele. Kui jood enne sööki paar klaasi vett, võid kindel olla, et selle võrra ka sööd vähem, kuna täiskõhutunne saabub varem.

10.  Kergem menüü

Vaheta jõulumenüü välja kergemate toitude vastu või kui teil on traditsiooniline jõulumenüü, millest pere loobuda ei taha, siis kasutage lihtsalt vähem rasva. Hapukapsaid ei pea tegema ilmtingimata searasvaga ning pekise ahjuprae asemele sobib väga hästi taine sisefilee.

11.  Vähem alkoholi

Väga palju liigseid kaloreid tuleb veinist ja õllest, mida õhtusöögi kõrvale juuakse. Keskmiselt tarbivad need inimesed, kes õhtusöögi kõrvale veini joovad, 10% lisakaloreid päevasest kaloritearvust.

12.  Liiguta end

Pühad pole mingi erand. Enese liigutamine on tervise alus. Võta kogu pere kaasa!

13.  Keskendu peole

Sea peo fookuspunkt mujale kui söögilauale. Kui on söödud, siis ärge jääge laua taha istuma, vaid keskenduge üksteisele. Aktiivses tegevuses olev inimene ei mõtle söögile.