-  Kofeiin

Kõige tuntum ärataja. Kohv, roheline tee, Coca-Cola teevad närvisüsteemi erksaks. Kuid seda tuleks kasutada ainult hädaabinõuna: kofeiin rikub meie une kvaliteeti ja järgmisel päeval võib unisus ja väsimus olla veelgi suurem.

-  Kehaline aktiivsus

Raputa end ärkvele väikese liigutamisega, sörkjooks, võimlemisharjutused. Kui oled kontoris, jookse mööda treppe üles-alla. Ehkki väsinuna on eriti raske end liigutama sundida, oled hiljem endale väga tänulik. Sport tõstab veresuhkru taset, kiirendab ainevahetust, päästab valla adrenaliini ning varustab keha energiaga, mis kestab mitu tundi. Sport toodab meie kehas ka endorfiine ehk mõnuhormoone.

-  Valgud

Proteiinirikaste toitude söömine tõstab türosiini taset –aminohape, mis toetab aju tööd – oled võimeline kiirelt mõtlema ja reageerima. Kanafilee või rasvavaba jogurt sobivad selleks hästi, sest rasvane toit teeb meid jällegi uniseks. Väidetavalt ka piimas, kalkunis ja ubades sisalduv L-trüptopaan võib tekitada unisust, nii, et ka neid tasuks vältida. Eemale tasuks hoida ka suhkrust, jahust ja tärklisest.