Eesti paistab paljude teiste riikide seas silma kui ühiskond, kus naisi on märksa rohkem kui mehi. Eelkõige käib see kesk- ja vanemaealiste põlvkonna kohta. Kui alla 35aastased mehed peavad naiste tähelepanu pärast võitlema, siis keskealistel ja vanematel meestel on Eestis valik üsna lai, sest naisi on justkui igal pool. Üksikule naisele tundub aga, et vabu keskealisi mehi tuleb Eestis tikutulega taga otsida.

Fotograaf Andres Teiss (47): “Minu tutvuskonnas on vähesed abielus. See, kas olla traditsioonilises suhtes või vaba, oleneb inimesest. On küllaga neid, kes tahavad, et ümberringi oleks  palju sugulasi ja möll käiks. Ma ise olen põhjamaine tüüp, ei tunne tarvidust tohutu massi järele, pigem kardan seda ja tahan üksi olla,” selgitab Andres. On teada tõde, et loominguline inimene vajab palju omaette olemist ja mõtlemiseks ruumi. Head ideed tulevad Andrese sõnul tihti just öösiti, kui kõik on vaikne ja isegi naabreid pole enam kuulda. Vabana on luksus teha tööd just siis, kui inspiratsioon tekib.

Naised soovivad abikaasaks või elukaaslaseks ennekõike mehi, kel on kindel sissetulek, on Andres veendunud. “Otsitakse neid, kellel on plaan. Mul ei ole kunagi plaani olnud, et homme võtan naise, saan kolm last ja ehitan maja,” rõhutab ta. Samas ei välista ta midagi. “Läheb nii, nagu läheb. Inimene võib rapsida, kui palju tahab, aga ta ei saa muuta ennast teistsuguseks. Üksikud üliandekad suudavad, aga ülejäänud peavad toimetama sünnijärgsete võimaluste piires,” usub Andres.

Mees tunnistab, et kuna tal ei ole kunagi olnud viit last, siis ta ei tea, mis tunne see on. “Võib-olla on tore, kui nad hommikul pähe hüppavad. Samas on üksinda olles hea see, et ei pea iga hommikul kell 6.40 üles ärkama.” Naised, kellega ta on elus kokku puutunud, on enamasti soovinud, et mehel oleks kindel töökoht, autoliising ja küprokmaja. “See on must, alla selle ei tule juttugi. Mina selline ei ole ja nii lõpetan juba eos need asjad ära.”

Loe täismahus artiklit Eesti Naise juuninumbrist: