1.  Päkapikud vaatavad

Varem või hiljem sa jääd selle mugavusest tingitud valega vahele ja siis ei kaitse sind enam miski. Efektiivsemaid ja ausamaid distsipliinimeetodeid on mitmeid!

2.  Ma ei lase mitte kunagi sulle midagi halba juhtuda

See on hea kavatsus, kuid reaalselt ei suuda sa oma last vati sees hoida. Laps peab teadma, et maailm pole läbinisti turvaline õppima võtma vastutust ka ise enda kaitsmise eest. Ütle parem, et kõik inimesed pole head, mõned on ka halvad. Ja ehkki sa teed kõik endast oleneva, et last kaitsta, peab ta teadma, et rahvahulgas, poes, rannas sinu eest ära joostes pole ta kaitstud. Turvaline on vaid siis, kui ta hoiab sinu lähedusse.

3.  Mänguplats (mänguasjapood) on kinni

Sa tead väga hästi, et see on lahti, aga sul pole selle jaoks aega, energiat, raha jne. Selgita lapsele, kuidas asjalood tegelikult on. Ehk mitte sel päeval, aga edaspidi on tal hõlpsam mõista, et alati pole võimalik kohe kõike saada, vahel on vaja igavamad asjad lõbusatest ettepoole seada. Nii ei jää sa hiljem ka valetamisega vahele, kui laps lõpuks mõistab, et mänguplats pole kunagi suletud.

4.  See ei tee haiget, päriselt!

Kui sa ausalt ei ütle lapsele, et süst teeb kerge torke, siis sa kaotad tema usalduse. Edaspidi ta seab kahtluse alla kõik sinu sarnased ütlused, kui ta midagi pelgab. Näiteks, et kolle pole olemas. Miks ta peaks sind uskuma?

5.  Sa joonistad kõige ilusamini

Lapsed saavad aru, et sinu kiitus pole siiras. Olgu põhjuseks sinu halb näitlemisoskus või kellegi teise veel ilusam pilt. Parem kiida neid nähtud vaeva eest, leidlikkuse eest, ilusate värvide eest!

6.  Ma ei tea, mis selle sinu tehtud pildiga juhtus!

Pole võimalik hoida kõiki lapse joonistusi külmikuseinal, elutoaseinal jne. Leia üks sahtel ja selgita lapsele, et selles sahtlis sa hoiad tema kõige ilusamaid joonistusi, samas, kui köögiseinal need võivad määrduda, kolletuda jne. See näitab ühtlasi, et sa hoolid tema töödest.

7.  Ma tulen kohe

Su kavatsused on parimad, kuid kui sul läheb veel aega oma kodutööde lõpetamisega või muuga, siis nii ütlegi. „Kohe“ on väga veniv mõiste ning nad hakkavad sama taktikat kasutama ka siis kui sina neil midagi teha palud.

8.  Ma lähen ilma sinuta

Su laps teab juba niigi, et ähvardustel pole sisu ja sa ei jäta teda niikuinii maha. Selle asemel mõtle välja konkreetsed tagajärjed, mis peavad eranditult ka hiljem kehtima: kui sul pole 15 minuti pärast legod koristatud, siis kolm päeva legodega mängida ei saa.

9.  Ma teen tööd

Laps on ammu aru saanud, et sa ei viitsi temaga mängida ja oled Facebookis või loed veebiajakirju, mitte ei tee tööd.  Sind järgides saab ka temast peagi arvutisõltlane ning ta teab, et väikesed valed on lubatud.

Allikas: Lifehack.org