Määrdunud lund keegi niikuinii sööma ei kipu. Ekspertide sõnul ei ole puhta lume söömine siiski ohtlikum kui näiteks maha kukkunud toidupala suhu panemine. Ükski toit pole päriselt steriilne ning me sööme pidevalt endale erineval moel baktereid sisse. Enamik neist bakteritest surmatakse maos. Magu on suurepäraseks bakteritevastaseks barjääriks, sest sealne keskkond on väga happeline

Mänguväljakul mängivad lapsed võtavad aga piltlikult väljendades lausa bakterivanni. Teadlaste sõnul ei saa lapsed lumest midagi niisugust, mida nad mujalt mustuse seest nagunii üles ei korjaks.

Eesti põhjavee geoloog Erna Sepp on öelnud, et mõningatel andmetel peitubki mägielanike pikaealisuse saladus just jääsulavee joomises, samuti arvatakse, et selle vee nimel lendavad ka linnud suuri vahemaid, sest tahavad oma järglased ilmale tuua soodsaimas keskkonnas. Sellest perspektiivist on jääpurikate limpsimine ja lume maitsmine igati tervistav tegevus.

Veel imikutoitu söövatele lastele ei tohiks siiski lubada lund ja jääd limpsida. Nii väikestel ei ole magu piisavalt happeline, mistõttu nad on üldiselt bakteritele haavatavamad.

Lastearstide sõnul on aga õhus oleva reostuse tõttu parem siiski lund suurtes kogustes mitte süüa. Kinda pealt lumehelbe limpsamine on ohutu, kuid terve lumeeine söömine ei pruugi olla.

Allikad: Novaator.ee, Delfi Naistekas