“Samas saab meigi ja pintsli abil küpse naise vanusest 5–10 aastat vähemaks võluda,” lubab Leedu tippjumestaja Karolina Taraskevic. “Nooremaks teevad õigesti viimistletud kulmud, hele nahk, roosakas põsepuna, volüümikad ripsmed ja loomulikes toonides suitsusilm.”

Sügavust silmadele

Soliidse naise meik nõuab enamate reeglite järgimist kui näitsikute oma. Vanuses 50+ tasub teada, mida rõhutada ja mida vältida. “Esmalt otsusta, kas luua tume silma- või huulemeik,” soovitab Karolina Taraskevic. “Mõlemat koos pole vanuses 40+ soovitatav kanda. Kui 15–16aastastele neidudele lisab “suitsusilm” aastaid juurde, siis üle 40aastaseid teeb see nooremaks.

Põhitähelepanu võikski pühendada silmameigile. “Vältima peaks pärlmutrit ja sätendust ning eelistama sügavaid ja tumedaid toone, et pilgule kaalu lisada,” soovitab Soome tuntuim meigikunstnik Raili Hulkkonen. “Sädelev võib olla silmalainer, kuid kui laud kipuvad alla vajuma, tasub kasutada pigem tumedat, matti silmapliiatsit. Sel puhul tasuks alalaud toonimata jätta – ülalau rõhutamine “tõstab” silmi visuaalselt. Tugevat silmameiki ei maksa karta – tähelepanu püüavad sel juhul säravad silmad, mitte rasked silmalaud.”

Samas hoiatab Karolina Taraskevic, et vanemad prouad võiksid süsimusta silmalaineri asemel kasutada halli ja pruuni. “Neid kaht võib käeseljal ka omavahel segada, saavutamaks loomulikumat ja elegantsemat tulemust. Lainerijoon tuleb teha väga õhuke ja silma välisnurgast veidi tõusev – see “avab” silma. Olgugi et paljud naised seda siiani teevad, on alumisele silmalaule tõmmatud jooned ajast ja arust!”

Asendamatu ripsmetušš

Karolina Taraskevic jätkab, et lauvärv omakorda ei tohi olla hall või must. “Rohelise ja pruuni silmavärviga naistel soovitaks kasutada sooje lauvärve (oliiviroheline, ploomikarva). Nooremaks teevad roosad ja pastelsed toonid. Küpse naise meigi puhul tuleb jälgida sedagi, et näos ei tekiks kontrastseid üleminekuid ühelt värvitoonilt teisele. Ning lauvärve ei tohi kanda paljale nahale, vastasel juhul need “pudisevad” ega võimalda hajutamist. Et lauvärvi pigmendid paremini kinnituksid, kanna silmalaule primerit ehk aluskreemi või pinguldavat peitekreemi. Siis ei kogune värv ka kortsukestesse.”

“Rippuvate laugude korral tasub lauvolti meikida tumedate värvidega, sest tumedad alad tõmbuvad optiliselt tagaplaanile,” rõhutab Dr. Hauschka rahvusvaheline jumestuskunstnik Karim Sattar. “Ülalaule ja silma sisenurka vali hele toon ning silmameigi lõpetuseks tõmba alalau sisse valget silmapliiatsit – siis tunduvad silmad suuremad.”

Et vanusega kipuvad ripsmed hõredamaks jääma, on ripsmetušš asendamatu. “Ripsmeid värvides tuleb ripsmekarvakesi eri suundadesse kammida,” soovitab Karolina. “Et silmi näiliselt suurendada, võib lisada kunstripsmeid. Kui silmanurk kipub alla vajuma, tasub ripsmetutikuid just silma välisnurka kleepida. Samas peaks meeles pidama, et liiga pikad ripsmed mõjuvad teatud vanuses ebaloomulikult!”

Õhetust palgele
“Kõige olulisem on meigipõhi,” märgib Karolina jumestuse kohta. “Olenemata tüübist vajab nahk – isegi rasune! – alati niisutamist, seega alustagem niisutavast jumestuspõhjast, meigi aluskreemist ehk primerist. Jumestuskreemi on mugav näole ja silmade alla kanda svammiga.”

Kortsukesi ja väsimuse märke peita ning näo eri osasid rõhutada aitab valgustpeegeldav peitepulk, mida abiks võttes on ilme märksa värskem ja puhanum. Ettevaatust, valgustpeegeldavat pliiatsit ei maksa kanda otse silmaaluste “kotikeste” peale, vaid nende kohale! “Korrigeerivat toodet ei tohi mingil juhul üle doseerida,” hoiatab Karim Sattar. “Tuleb hajutada väga hoolikalt, jälgides, et see ei koguneks ühte kohta.”

“Täiskasvanud naiste suurim viga on jumestuskreemiga liialdamine, nii et kortsud senisest nähtavamaks muutuvad,” on Raili Hulkkonen kogenud. “Ei maksa unustada, et meigikreemi ülesanne on palet vaid tasandada. Kui kätel ja kehal võib näha kortsukesi, ent nägu on sile, tekib karjuv kontrast. Õhukesest meigikihist piisab – see tõstab ja trimmib nägu. Matistavat jumestust ei soovitaks, pigem kasutatagu pelgalt toonivat päevakreemi või niisutavat jumestuskreemi, kuna sel puhul ei tule joonekesed näol liialt esile. Puuder imab nahalt liigse rasu, niisiis võiksid seda kasutada eelkõige rasuse näonahaga daamid. Normaalse naha korral võiks puudrit kanda vaid T-tsoonile.”

“Meigi kogunemist väikestesse joonekestesse näol aitab vältida kinnitav näosprei,” jätkab Karolina. “Mõistlik on jumestamine jagada etappidesse (silmad, nägu, huuled) ning kinnitada meik iga töölõigu järel spreiga, et nahk pingule tõmbaks.”

Vähe on ilutooteid, mis suudaksid jume hetkega muuta nii värskeks ja puhanuks kui roosakas põseruuž! Heledanahalistel soovitavad meigikunstnikud kasutada pehmeid roosakaid või korallitoone, mis ei tüki liialt esile. Päikesepuudrile tasub eelistada nimelt põsepuna, kuna viimane lisab näole värskust ja toob esile põsesarnad.

Kulmud ja huuled

Karolina soovitab küpsetel daamidel valida punase ja roosa vahepealne huuletoon. “Kuigi saabuv kevad soosib võimalikult naturaalset, kontuurideta huulemeiki, tasuks appi võtta huulepulgaga sama tooni pliiats, et värv suul kauem püsiks,” annab nõu Karim Sattar. “Huuleläige muudab huuled täidlasemaks ja nooruslikumaks,” jätkab Karolina. “Et see püsiv jääks, tasub värvimise ajal peeglisse naeratada, ning seejärel uuesti värvida.”

Kuna kulmud on näo raamiks, ei tohiks neidki hoolitsemata jätta. Karolina soovitab kulmude toonimiseks valida kulmutuši asemel kulmupliiatsi, mis jääb loomulik ja püsiv. Vajadusel on sellega mugav karv karva haaval täita ka kulmutühimikke. Tingimata peaks kasutama kulmu loomulikku tooni või ühe tooni võrra heledamat pliiatsit, et ühtegi konkreetset joont näha ei jääks.

“Meik on nahahoolduse jätk,” rõhutab Karim Sattar puhastusrituaalide olulisust. Ehk teisisõnu: kes oma naha eest ei hoolitse, seda ei kaunista ka dekoratiivkosmeetika!