Kuuele kuni kaheksale

Selline jõuluvürtsidega maitsestatud seapraad hoolitseb enda eest ahjus ise ning saab nõrgal kuumusel kaua küpsedes mahlane ja hea.

1,5 kg kamaraga seapraadi

1 tl musta pipart

1 tl soola

1 tl jahvatatud ingverit

1 tl jahvatatud kaneeli

1 tl köömneid

Serveerimiseks: ahjuõunu ja -peeti, aurutatud lehtkapsast

Lõika kamarale terava noaga triibud. Sega kokku jõuluvürtsidega maitsesegu ja hõõru lihatükk sellega kokku, määri seda ka kamara sisselõigetele. Tõsta lihapraad ahjuvormi ja küpseta 150 kraadi juures 2 tundi. Suurenda kuumust 200 kraadini ning pruunista praetükki veel 10–15 minutit või kuni kamar on kaunilt pruun ja krõbe.

Hapukapsas peekoni ja õllega

Kuuele

Peekoni ja tumeda õllega valmistatud hapukapsas on tõeline maitseelamus. Serveeri kapsa peal vürtsikaid toorvorste või verivorste!

900 g hapukapsast

275 g suitsupeekonit

1 suur sibul

1 pudel (0,33 cl) tumedat laagriõlut

2 sl ketšupit

1 tl köömneid

1 tl fenkoliseemneid

1 tl purustatud piprateri

2 loorberilehte

1 tl soola

8 toorvorstikest või verivorste

Pruunista suure ja sügava malmpoti põhjas ribadeks lõigatud peekon. Lisa õhukesed sibula poolrattad ja kuumuta veel, kuni sibul klaasjas. Vala juurde pool õllest ja leota sellega lahti kõik, mis poti põhjas, kuumutades koos läbi. Lisa kapsas, teised maitsestajad ja ka ülejäänud õlu.

Kuumuta kiirelt keemiseni, keera kuumust vähemaks ning hauta kaane all 20–30 minutit, aeg-ajalt kapsast segades, kuni kapsas on pehme ja maitsekas. Vajadusel lisa vett, kui vedelik peaks ära aurustuma. Küpseta vorstid ahjus vahetult enne serveerimist mõlemalt poolt krõbedaks, serveeri koos kapsaga.