Film räägib 30-aastasest ehitajast Erikust, kelle ukse taha saabub ootamatult endine tüdruksõber teatega, et on sünnitanud nende ühise tütre. Naine ise pole emaduseks valmis ja kui mees last endale ei taha, läheb tüdrukuke lapsendamisele. Võta või jäta! Pikal, keerulisel ja kohati koomilise isaks kasvamise teekonnal saab tavalisest eesti mehest igapäevaelu kangelane, Superman, kes oma isaduse eest on valmis küünte ja hammastega võitlema.
Filmi peategelast kehastab Reimo Sagor, kellele see on peaosadebüüt.

„Valiku tegemine muutub aasta-aastalt üha huvitavamaks,“ ütles Eesti Filmi Instituudi (EFI) juhataja Edith Sepp, kelle eestvedamisel valis sõltumatu komisjon seitsme filmi hulgast võitja. „Kandidaatide seas oli ka kaks Eesti Vabariik 100 filmiprogrammi filmi. Kui ma võrdlen aastatetaguse olukorraga, siis Eesti filmi suurim edasiminek on see, et praegu toodetakse oluliselt rohkem mängufilme, mis puudutavad äärmiselt erinevaid teemasid ja filmide tootmisvõimekuse tase on kõrge.“
Valikukomisjoni kuulusid kultuuriajakirjanik Tõnu Karjatse, režissöör Kadri Kõusaar, produtsent Maie Rosmann-Lill, operaator Mait Mäekivi, filmikriitik Tristan Priimägi, levitaja Siim Rohtla ja EFI juht Edith Sepp.

Võta või jäta” sai komisjoni seitsmest liikmest viie toetuse.

Komisjoni kommentaari järgi on Triškina-Vanhatalo võtnud ette keerukad ja tõsised teemad – üksikvanemad, riikidevaheline majanduslik ebavõrdsus ja varjatud sisemigratsioon arenenud lääneriikides ning aegadeülene puhtinimlik vastutus iseenda ja oma lähedaste tuleviku eest.
„Kandidaatfilmil on suur potentsiaal jääda silma oma sotsiaalselt olulise teemapüstitusega, mis mõjub värskendavalt. Väga julge film! Eesti publik suudab kindlasti filmiga samastuda, raskem on ennustada, kuidas rahvusvaheline turg filmi vastu võtab,“ ütles Edith Sepp.

Filmi tootis Allfilmi kogenud produtsent Ivo Felt, kelle produtseeritud “Mandariinid” kandideeris neli aastat tagasi viie parema võõrkeelse filmi seas Oscarile.

Felt ütleb, et „Võta või jäta“ jälgib tavalise eesti mehe kasvamist isaks, tehes seda otsekoheselt ja liigselt moraliseerimata. „Liina Triškina-Vanhatalo kaasaegne teemakäsitlus on mõjuv ja liigutav, aga ei alahinda vaatajat. Usutavasti leiab selline film äratundmist ja sooja vastuvõtu ka väljaspool Eestit, meie omalt poolt teeme selleks kõik võimaliku.“

Filmi tegevprodutsent on Johanna Trass, operaator Erik Põllumaa ja monteerija Tambet Tasuja. Osades Reimo Sagor, Nora Altrov, Emily Viikman, Liis Lass, Adeele Sepp, Epp Eespäev, Andres Mähar, Egon Nuter, Mait Malmsten ja teised.

„Võta või jäta“ jõuab Eesti kinodesse 14. septembril 2018 ning tiiser on leitav siit:

USA filmiakadeemia jagab Oscareid 91. korda pühapäeval, 24. veebruaril 2019.

Kokku valmib Eesti Vabariigi 100. sünnipäevaks viis mängufilmi, täispikk animafilm, kaks dokumentaalfilmi ja telesari „Pank“. Lisainfo Eesti Vabariik 100 filmiprogrammi kohta leiab
www.ev100.ee/filmid

Eesti Naine ootab külalisi kinoõhtule alates kell 18.45. Film algab kell 19.00. Filmile eelneb kingituse loosimine.

Piletid ja lisainfo: