Ära eelda, et väärid palgatõusu, kuna oled firmas pikka aega töötanud. Sul peab olema tugev põhjendus palgatõusu välja teenimiseks.

2. Valmistu

Tõesta, kuidas tõstad otseselt ettevõtte kasumlikkust või vähendad kulusid. Seleta lahti töökohustused, mille jaoks sind palgati ning põhjenda, kuidas on need kasvanud peale tööle asumist. Põhiline on koosolekule kaasa võtta midagi mõõdetavat ja võrreldavat.

3. Selgita, kuidas sa oled ettevõttele mittefinantsiliselt kasulik olnud.

Kui sul pole müügitöö, siis selgita kuidas sa oled ettevõtte edendamisele kaasa aidanud. Kas on olnud mõni protsess või muudatused, mille oled läbi viinud? Need tuleks võik välja tuua. 

4. Tunne turgu.

Kui oled veendunud oma tugevas argumendis, pead küsima realistliku summa. See tähendab turu-uuringu tegemist, pead teadma, palju teised selle ala töötajad teenivad.

5. Ära aruta töökaaslastega.

Töötajad ei tohiks kunagi küsida üksteise palku või kas ja millal seda tõsteti, Ka ei tohi kunagi argumendina kasutada teise töötaja palgatõusu, kui küsitakse, miks sina sina palgatõusu väärid.

6. Tea, millal küsida.

Ära kunagi küsi palka juurde kohe peale mõnd saavutust, sest tööandjale võib jääda mulje, et olid vaid potentsiaalse palgatõusu pärast motiveeritud, mitte lihtsalt tubli töötaja. Hea oleks oodata kuu-kaks, kuid nii, et see oleks sinu juhil veel selgelt meeles.

7. Uuri, kas su ettevõte saab sulle hetkel rohkem maksta.

Sa ei tohiks oma juhataja jutule minna ajal, mil ettevõte ise ei teeni kasumit või kui mõni suur klient on just koostööst loobunud, isegi kui sinul isiklikult oli mingi tööalane võit. Hea aeg palka juurde küsida on, kui ettevõte on leidnud uue suure kliendi ning otsib uusi töötajaid. Peaksid just sellisel hetkel andma juhatusele teada, et pole ülekoormatud ning tahaksid rohkem kohustusi (ja palka).

8. Ära tähtsusta ainult ennast.

Palka juurde küsides ära jäta muljet, et see puudutab vaid sind, kasutades vestluses sõnu “mina” ja “mulle”. Alati tuleks isiklik tulemus seostada osakonna eesmärkidega ja seejärel üldiste ettevõtte eesmärkidega ning kuidas sinu teod on otseselt kõiki neist mõjutanud.

9. Ole “ei” kuulmiseks valmis.

Peaksid alati vältima enese kaitsmist, kui nende soov tagasi lükatakse. Selle asemel, et välja tormata ning ettevõtet laimata, küsi kuidas saab palgatõusu saavutada kolme, kuue või kümne kuu pärast.

Allikas: Rahaasjad.ee