Püüa oma kulutused hoida stabiilsed. Kanna oma lisasissetulek eraldi kontole või investeeri. Ära kuluta, kui pole just hädaolukord.

2. Keskendud hetkele, mõtlemata tulevikule

Kui inmestel on probleem, millega neil on ebamugav tegelda, siis nad reeglina väldivad seda probleemi. Tulemuseks on muidugi katastroof. Sama kehtib rahaprobleemide puhul. Kui sul on finantsprobleemid, siis pöördu nõustaja poole ja hoidu laenudest.

3. Sa arvad, et on liiga vara veel koguma hakata

Kui sa oled noor, kulub raha pigem lustimisele ja tundub, et elu praktilisele poolele on veel liiga vara mõelda. Vale! Säästma tuleb hakata ükskõik, millises vanuses oled või kui vähe või palju sul raha on. Hea nipp: säästa enne kui asud kulutama. Pane igast sissetulekust pisut kõrvale ning selle rahaga ära kulutamisel arvesta.

4. Sa ei tea, palju sa tegelikult kulutad

Tõenäoliselt sa ise usud end teadvat, millised on su igakuised sissetulekud ja väljaminekud. Ent kui need ka kirja paneksid, tabaks sind ilmselt üllatus: väikesed mõttetud kulutused summeerituna ületavad enamasti suurte kulutuste kogusumma. Pea oma rahaasjade kohta päevikut - see õpetab sulle nii mõndagi.

5. Sul puudub eelarve

Realistlik ning korralikult dokumenteeritud kodune eelarve on väga hea distsiplineeriv tööriist. Ilma eelarveta on väga kerge libastuda ning teha mõttetuid kulutusi.

6. Sa ei oma selget pilti oma vajadustest, soovidest ja finantsidest

Et säästa ja jõukust kasvatada, peaksid tegema selgeks, mida sul kindlasti vaja on, mis võiks olla, ja mida sa tegelikult ei vaja. Pane paika oma finantsilised eesmärgid. Kui su sihiks on saada rikkaks, siis pead ohverdama selle nimel nii mõnegi naudingu, meeldib see sulle või mitte. Mõtle välja, mis on sinu sihid, kirjuta need üles ning vaata need aeg-ajalt üle.

7. Ignoreerid oma võlga

Paljude inimeste sissetulekust sööb suure osa laenuintress, mistõttu ei jää üle raha ka säästmiseks. Sellest nõiaringist pääsemine on keeruline. Püüa oma laenudest vabaneda nii kiiresti kui võimalik. Tee sellekohane plaan ning pea sellest kinni.

8. Ostad pidevalt kõige uuemat elektroonikat

Kas oled üks neist, kes ostab endale kõige uuema iPhone´i või kõige vingema teleka? Sul ei lähe neid vidinaid tegelikult vaja, ka kolm korda odavam tehnika pakub tegelikult kvaliteetset teenust.

Võta kontroll oma elu üle enda kätte. Tee seda, mida pead tegema, kohe praegu. Alusta teekonda täna.