„Kuluta vähem kui teenid“ on jõukuse kasvatamise reegel number üks. Igast oma sissetulekust peaksid suutma säästa 10-20%. Kui igakuisele sissetulekule peaks lisa tulema, siis ka see tuleks säästa või investeerida, mitte kasvatada oma kulutusi.

2.  Kasvata oma sissetulekuid

Tundub keeruline? Kui sulle palgakõrgendust ei anta, mõtle välja, mida võiksid teha sissetulekute kasvatamiseks veel väljaspool põhitööd. Variante on palju – igal inimesel on oskusi, mida kellelgi teisel napib: tee raamatupidamist, hoia lapsi, ehitus- ja remonditööd, omatehtud hoidised, rõivaparandus, käsitöö jne. Reklaami oma oskusi tuttavate seas, pane kohalikku ajalehte kuulutus. Parim reklaamikanal on Facebook.

3.  Maksa ära kõrge intressiga laenud

Kõrge intressiga laen on suur raharöövel. Põhimõtteliselt annad sa iga kuu suure summa raha välja, ise selle eest  midagi vastu saamata. Selliseid laene ei tohi võtta ja kui need tekivad, tuleks need esimesel võimalusel likvideerida. Kui jääd hätta, suhtle finantsnõustajaga.

4.  Investeeri

Parimad kohad algajale investeerijale sobivad passiivsed ja mitte liiga kõrge riskiga investeeringud nagu indeksid ja ühisrahastus. Pankade hoiustamispakkumistel on reeglina nii kõrged teenustasud, et eriti halval juhul võid hiljem kätte saada vähem raha kui investeerisid. Investeerimisklubisid ja nõuandeid leiad kindlasti ka eestikeelsetelt veebilehtedelt.

5.  Reinvesteeri

Kui saad dividende, siis investeeri saadud raha uuesti. Rahapuu kasvatamine käib just nii.

6.  Investeeri endasse

Sina oled omaenda suurim kapital. Investeeri oma haridusse, teaduskraadi, täienduskoolitusse.

7.  Investeeri ootamatud tulud

Olgu see pärandus või loteriivõit – ära kasuta seda oma kulutuste katmiseks, vaid sissetulekute suurendamiseks. Investeeri vaba raha oma tuleviku heaks.