1.  Lavendel on rahustaja number üks, sest aroomi- või massaažiõlina lõdvestab ta meeli kiiresti. Lavendliaroom mõjub hästi ka vannivees ja lõhnapallina riidekapis ning kaitseb halva tuju ja närvilisuse eest. Erinevalt paljudest teistest lõhnataimedest lõhnab lavendel hästi ka looduses.


2. Sidrun lõhnab värskelt ja lihtsalt. Seetõttu kasutatakse seda sageli koos teiste lõhnadega. Sidrun ergutab vereringet, mõjub hästi keskendumisvõimele ja peletab eemale stressi. Sidruniõli saab aroomilambis põletada ka tööl, sest tema hõng on tagasihoidlik ega tekita negatiivseid emotsioone.


3. Rosmariin oli oma positiivsete omaduste tõttu vanas Roomas püha taim. Aroomiõlina turgutab rosmariin mälu ja parandab keskendumisvõimet, lõdvestab meeli, samas aga ergutab ainevahetust. Harmoonilise kooskõla saavutab rosmariin kadaka ja pipraga. Tugev jõud on ka rosmariini-sidruniõli aroomil.


4. Basiilik on pärit Indiast, kuid tema nimi hoopis kreekakeelsest sõnast basileus (e. k “kuningas“). Basiilik oli vanal ajal tarvitusel antiseptiku ja palavikualandajana. Basiiliku aroomiõli ergutab meeli. Toas loob basiilikulõhn erksa atmosfääri ja häälestab tegudele. Paljudes meesteparfüümides on basiilik lõhna aluskomponent.


5. Piparmünti kasutatakse väga palju närimiskummides, kommides ja hambapastades. Parfüümides on piparmündilõhn rohkem naiste kui meeste lemmik. Aroomilambis ergutab lõhn vereringet ja värskendab väsinud keha. Piparmünditee ja -lõhn rahustavad magu ja meeli ning annavad meeldiva minnalaskmistunde.


6. Neroli aroomiõli tegemine nõuab palju vaeva. 1000 kilost mõnusalt lõhnavatest õitest saab kõigest ühe liitri eeterlikku õli. Nerol rahustab, lõdvestab ja teeb meele heaks. Kui tunned paanikat või hirmu, leiad kosutust paarist tilgast neroli eeterlikust aroomiõlist vannivees.


7. Roosi aroomiõli hõng on luksuslik. Paari tilga õli saamiseks läheb vaja 30 noort roosinuppu. Roosi eeterlik õli lõhnab tugevalt ega meeldi kõigile. Need, kellele roos sobib, saavutavad tänu sellele aroomile harmoonia ja kuningliku enesetunde.


8. Eukalüpt vabastab stressist ja aitab pingeid unustada. Õiges koguses eukalüpti eeterlikku õli aroomilambis peletab väsimuse, parandab keskendumisvõimet, ergutab rakkude ainevahetust ja aitab kaasa loovusele. Eukalüpt aitab hästi peavalu vastu.


9. Ilang-ilangi suured kollased õied lõhnavad tugevalt ja magusalt. See taim on paljude naistelõhnade põhikomponent. Eeterliku õlina mõjub ilang-ilang hästi meeltele ja hingehaavadele. Tema mõnus aroom paneb mõtlema positiivsele, samal ajal rahustab ja meelestab romantiliselt. Ilang-ilang kehaõlis teeb naha pehmeks.


10. Meliss rahustab ja turgutab meeli. Tema hapukas lõhn viib peavalu, parandab und, leevendab stressi ja tasakaalustab, kui oled närviline. Kui lisad melissilehti vannivette, virgutab see suurepäraselt vaimu. 7000 kilost melissilehtedest saab vaid liitri eeterlikku õli.


11. Sandlipuu tõrjub kõrvale stressi, leevendab hirmu ja rahutust. Meeldiv lõhn paneb unustama depressiivsed mõtted. Aastasadu tagasi lisati sandlipuuõli tulekoldesse, et aroom sünnitava naise keha lõdvestaks. Praegu kasutatakse sandlipuuõli mediteerimisel. Eeterlikku õli saadakse vähemalt 30aastasest sandlipuust.


12. Sidrunirohi ergutab väsinud keha, muudab meeled selgeks ja parandab tuju. Asiaadid lisavad sidrunirohtu vokiroogadele. Seetõttu hõljub Aasia suurlinnades sageli sidrunirohu lõhn.

Allikas: www.self.com