Talvel, kui riietume soojemalt, võime trennis higistada isegi rohkem kui suvel. Ühes tunnis võiks tarbida 500-1000 ml vedelikku. Ideaalne spordijook võiks sisaldada piisavalt kaltsiumi ja magneesiumi, samuti naatriumi.

Pista trennikotti energiageel või –batoon

Miinustemperatuuri korral väljas treenides ei ole mõistlik tarbida ainult külma spordijooki. Lisaenergia saamiseks võta trenni kaasa energiageelid või -batoonid.

Kofeiiniergutus aitab vastu pidada

Pikas trennis võiks väsimuse peletamiseks võtta kofeiiniga energiageeli. Külmal ja pimedal ajal suudame kofeiinisüsti toel rohkem pingutada.

Trennist tähtsam on taastumine

Talvel on külmetumise ja vigastuste oht suurem. Nõrgestatud organism vajab seetõttu peale trenni kiiret kosutust. Taastumiseks on vajalik kõrge glükeemilise indeksiga süsivesik ning kiirelt imenduv valk (vadaku- ja/või sojavalgu baasil).

D-vitamiin

Meie kliimavöötmes on organism talvekuudel D-vitamiini defitsiidis. D-vitamiin annab energiat pimedal ajal — kaitseb kroonilise väsimuse sündroomi eest. D-vitamiini toimel toimuv kaltsiumi reguleerimine on tähtis ka närvisüsteemi funktsioneerimiseks ning ülivajalik fosfori imendumiseks, sest just fosfor ehitab luustikku.


Karel Tammjärv: „Treeni targalt, puhka piisavalt ning tarbi piisavalt vedelikku. Kui end liigselt piitsutada, siis võib "kukkumine" olla valus ja haigestumised kerged tulema. Mina lisan enda talvisesse turgutavate toodete nimekirja ka näiteks C-vitamiini.“

Peeter Kümmel: „Parim kaitse talvele vastu minnes on mitmekülgne toitumine. Toidulisandeid võta menüüsse, kui neid sulle tõesti vaja on. Inimene on vormis, kui ta on kehaliselt aktiivne rohkem kui 3 x 60 minutit nädalas, sööb korrapäraselt ja mitmekülgselt, puhkab piisavalt (sh magab korralikult), ei suitseta ja hoiab alkoholi tarbimise madala, parem kui ei tarbi üldse. Nii lihtne see ongi!“

Siim Sellis: „Heas vormis ja tervise juures aitab sul püsida korralik (piisav) ja mitmekülgne toitumine koos füüsilise aktiivsusega, olgu selleks trenn või füüsiline töö. Oluline on ka mitte üle treenida/töötada. Minu menüüs on talvisel ajal C-vitamiini sisaldavad preparaadid ning punase päevakübara preparaadid tervise tugevdamiseks.“

Allikas: Südameapteek