Eesnääre on väikene elund, mida uriin (ja sperma) enne peenist läbivad. Tegemist on meestele iseloomuliku elundiga, mida naistel samasugusel kujul ei ole. Umbes pooltel üle 50-aastastel meestel esineb eesnäärme märgatav suurenemine, mis pitsitab seda läbivaid juhasid.

See võib põhjustada pakitsust kuseteedes ja vajadust sageli, lausa mitmeid kordi öö jooksul, urineerimas käia.

Ükskõik kas sümptomid esinevad või mitte, peaksid üle keskealised mehed käima arsti juures eesnääret kontrollimas, sest lisaks healoomulisele suurenemisele võib eesnääret haarata ka põletik või pahaloomuline kasvaja. Kõiki neid probleeme on võimalik ravida ning ravi õnnestub seda paremini, mida varem sellega pihta hakata.

Mida teha kusepidamatuse korral?

Uriinipidamatuse põhuseks meestel on tavaliselt kas eesnäärme suurenemine või põletik kuseteedes. Tavaliselt väljendub uriinipidamatus meestel selles, et uriini tilgub ja immitseb kogu aeg, eriti füüsilise pingutuse ajal, milleks võib olla ka naermine või köhimine.

Nii suurenenud eesnäärme kui kuseteede infektsiooni vastu on olemas ravimeid. Ravi ei toimi aga üleöö ja seniks on mees piinliku probleemi ees märjaks mineva pesuga. Õnneks on apteekides saadaval valik mugavaid spetsiaalselt meestele mõeldud pesukaitseid just selliseks olukorraks.

Mida teha kui peenisele tekivad laigud?

Punased põletikulised laigud eesnaha all on enamasti ebapiisava hügieeni tagajärg. Selle vastu saab kui pesta peenist nii hommikul kui õhtul hoolega, ka eesnaha alt, ja kanda hingavat pesu.

Samas võivad punnid, laigud või kestendamine peenisel olla märk suguhaigusest. Mõned suguhaigused võivad kehas varjul olla pikka aega, nii et isegi kui kaitsmata vahekorda pole viimasel ajal ette tulnud, ei tähenda see, et tegemist ei võiks olla suguhaigusega.

Et kindel olla, tasub ennast testida. Selleks ei pea tänapäeval isegi arsti juurde minema, sest levinud suguhaiguste testimiseks saad vajalikud vahendid ja juhised Interneti kaudu diskreetselt otse koju tellida.

Kuidas saada impotentsuse vastu?

Sageli on impotentsus teisejärguline tunnus muudele terviseprobleemidele. Impotentsuse teket soodustab liigne alkoholi tarbimine, suitsetamine, väheliikuv eluviis ja kehv toitumine.

Suitsetamisest loobumine, alkoholi tarbimise piiramine, regulaarse treeningu alustamine ja toidulaua rikastamine, vajadusel ka meestele mõeldud vitamiinidega, on kõik head vahendid potentsi taastamiseks ja säilitamiseks.

Retseptiga on saadaval ka ravimeid, mis küll ei ravi impotentsuse tekkepõhjuseid, kuid tagavad üheks vahekorraks kellavärgina toimiva erektsiooni.

Allikas: Südameapteek