Mis põhjustab liigesevalu?

Liigesevalul võib olla erinevaid põhjuseid, ent sagedaseim on liigese kulumine – osteoartroos. Artroos avaldub pigem vanemas eas ning vanusega haigus vaid süveneb. Lihasjõu langemine, vedeliku hulga vähenemine, luuhõrenemine ja muutused kõhrkoes viivad kõhrede jäigastumise, liikumisulatuse vähenemise ja valudeni.

Mõnikord on liigesevalud tingitud ülekoormusest: raskest füüsilisest tööst, sundasendist või valedest töövõtetest. Aga valu võib põhjustada ka suure koormusega sportimine. Jättes tekkinud valu ja põletiku tähelepanu ja ravita, muutuvad valud krooniliseks. Kui traumast või eelnevast haigusest pole taastutud ja liigesele rakendub sama koormus edasi, põletikuline ala laieneb ja süveneb, liigesed muutuvad jäigaks ja valusaks.

Ei artroosi ega ülekoormusest tingitud liigesevalude korral ole alati kasu vaid ravimitest. Vajalik on muuta elustiili, otsida võimalusi töökeskonna või -olude parandamiseks. Tähtis on füüsiline aktiivsus: liikumine, mis parandab vereringet kõikides organites, ja jõuharjutused lihaste tugevdamiseks, mis toestavad ja toidavad liigeseid. Vajadusel tuleks kasutada tugisidemeid kas liigese osaliseks või täielikuks fikseerimiseks. Ka mitmekülgne söömine ja head toidulisandid aitavad liigeste ja luude heaolule kaasa, parandades nende seisukorda.

Enim levinud liigesehaigused

  • Osteoartroos on kõige levinum liigesehaigus, mille korral põhjustab valu ja liikuvuse piiratust liigesekõhre kulumine.
  • Reumatoidartriit on põletikuline protsess, millesse võivad olla kaasatud kõhred, kõõlused, lihased ja mitmed erinevad liigesed korraga.
  • Osteoporoos on kogu keha luustikku hõlmav haigus, luude mass väheneb, luud muutuvad hapraks ja selle tagajärjel tõuseb luumurrurisk.
  • Podagra on ainevahetushäire, mille tagajärjel ladestuvad kusihappesoolad liigestesse. Liigesed muutuvad jäigaks ja valulikuks.

Millist abi saab apteegist?

Apteegi käsimüügiravimite hulgas on valuvaigistava ja põletikuvastase toimega tablette, salve ja geele, millega saab vaevusi leevendada. Tablettidest sobivad ibuprofeeni, ketoprofeeni, diklofenaki ja naprokseeni sisaldusega ravimid valu ja põletikku maha suruma. Toime on tugevam, kui samal ajal kasutada välispidiselt sama toimeainega geele ja salve või looduslike toimeainetega salve. Need ravimid aitavad kõige paremini siis, kui nendega teha korralik ravikuur – võtta sisse ja määrida mitu korda päevas ning mitu päeva kuni nädalaid järjest.

Liigesevalu leevendavad toidulisandid

Glükoosamiini sisaldusega tablette soovitame liigeste suurenenud koormuse korral, mis võib olla tingitud füüsilisest tööst, sportimisest, ülekaalulisusest või vanusest. Tabletid on toetavaks vahendiks liigeste valu, jäikuse ja ragisemise korral. Nad toidavad kõhre, hoiavad ära liigese enneaegse kulumise ja parandavad vastupidavust ning elastsust. Pikaajalisel kasutamisel on glükoosamiinil ka valuvaigistav toime, ta suurendab liigeste liikuvust ja tõstab vastupidavust koormustele.

Kondroitiin osaleb sidemete, luude ja sidekudede moodustumisel, kõhrepindade ja liigesekapsli taastumisel, aitab kaasa liigesevedeliku tekkele ja parandab liigeste liikuvust. Pidurdab osteoartroosi süvenemist. Tavaliselt on tablettides koos glükoosamiiniga.

MSM on hea orgaanilise väävli allikas, millel on oluline roll tervete rakkude moodustumisel ja mis vähendab valutunnet liigestes. Aitab taastada rakuseinte elastsust ning läbitavust, mis omakorda võimaldab toitainetel kergemini kudedesse pääseda.

Hüaluroonhape on liigesevedeliku peamine komponent, mis toimib liigesepindade määrdeainena.

Ingverit kasutatakse meil teenimatult vähe liigesevalude puhul. Peamine toime ongi valuvaigistav. Apteegis on saadaval puhas ingver tablettidena ja ka komplekse, kus ingver on koos teiste liigesevaevusi vähendavate ainetega.

Kibuvitsa sisaldavad tabletid ja pulber parandavad liigeste liikuvust ja vähendavad jäikust.

D3-vitamiin on muuhulgas vajalik luude ehitamiseks ja nende massi ning tiheduse hoidmiseks. D-vitamiini vähesus organismis võib vallandada reumaatilisi haigusi, häirida lihaste tööd ja teha kasutuks osteoporoosiravimite toime.

Kaltsium, fosfor ja magneesium on luustiku kasvatamiseks hädavajalikud mineraalid. Kuna osteoporoosi puhul on tähtsaim selle ennetus, on luustiku ehitamise seisukohalt kõige olulisemad eluaastad 10–17. Sel ajal peaks laps sööma mitmekülgselt ja tegelema mõõdukalt spordiga. Neid mineraalaineid vajab luukude uuenemiseks pidevalt.

Lisaks eelpool nimetatud ainetele, millest on abi siis, kui neid võetakse mitmeid kuid järjest, võib liigeste heaolu nimel aegajalt kasutada vitamiinide ja mineraalainete komplekse. Sinna võiks kuuluda muuhulgas A-, C- ja E- vitamiin, seleen, mangaan, tsink ja omega-3 rasvhapped.

Valutavaid liigeseid tuleb hoida soojas

Pikalt valutavate ja niiskete ning külmade ilmadega ägenevate liigesevaevuste puhul tuleb liigesed hoida soojas. Apteegis on selleks hea valik abivahendeid, näiteks mugavad naturaalsetest materjalidest reumavööd seljale. Põlvedele, randmetele ja hüppeliigestele on spetsiaalsed pealetõmmatavad sidemed. Lisaks soojendavale toimele need ka toetavad liigest.

Lisaks tugisidemetele võib apteegist endale valida veel elektrilise soojenduskoti, mis on eriti mugav ja lihtne kasutada. Aga endiselt on müügil ka kuumaveekotid. See tuleb täita kuuma veega ja hoida siis vaevaval liigesel.

Kuid ägeda valu ja tursete, ka trauma korral kasutatakse just külmaravi paari päeva jooksul haiguse ilmnemisest. Selleks sobivad jäägeelid, aerosoolid ja külmakotid. Külmakotti ei tohi asetada aga otse nahale. Selle alla tuleb panna side või riie. Ka külmaravi korral pannakse külmageeli liigesele mitu korda päevas.

Apteegis on mitmekülgne valik eeterlikke õlisid, eetrit, ammoniaaki ja erinevaid taimseid ekstrakte sisaldavaid ravimeid. Levinumad ravimtaimed, mida need välispidised salvid-palsamid sisaldavad, on rosmariin, varemerohi, soopihl, arnikas, nõges jt. Nende põhitoime on haiges piirkonnas verevarustuse parandamine, liigeste tugevdamine, lihaste lõõgastamine ja värskendamine.

Hoolimata vanusest peaks mõõdukalt tegema lihaseid tugevdavaid jõuharjutusi. Liigeste jäikuse vähendamiseks ja lihaste tugevdamiseks mõeldud võimlemis- ja toitumissoovitused leiab lihtsalt, ravijuhiseid jagab arst ja füsioterapeut, ent nende elluviimine ja järjekindel endaga tegelemine nõuab pingutust, tahtejõudu ja toetust. Tasuks saab aga paremad liigesed ja kvaliteetsema elu.