Uuringu kohaselt on liikvel hulgaliselt müüte ja inimesed peavad ekslikult täisteratoodeteks ka neid vilju ja tooteid, mis seda pole. Näiteks iga kümnes inimene usub, et banaan ja riis on täisteratooted, iga viies arvab, et saab täisteravajaduse kätte valgest saiast ja pähklitest ning iga kolmas oletab, et seemnetest. Tegelikkuses pole ükski neist täisteratoode, kui tegu pole just pruuni riisi või täisterajahust valmistatud saiaga.

Uuringust joonistus ka välja, et kuigi üldiselt peetakse täisteratooteid tervisele kasulikuks, siis ei olda kursis, milles kasulikkus seisneb ja kui suures koguses täisteratooteid igapäevaselt tarbima peaks. Üldiselt küll teatakse, et täisteratoodetes on palju kiudaineid, mis on kasulikud seedimisele (teadis 64% vastanutest), aga oluliselt vähem ollakse kursis täisteratoodete kasulikkusest südame-veresoonkonna haiguste ja diabeedi riskide ennetamisel.

Uuringu tegi läbi rahvusvaheline uuringufirma Censuswide 2017. aasta lõpus Nestlé hommikusöökide valmistaja Ceral Partners Worldwide tellimusel. Uuringus osales 16 173 inimest 11 riigist, teise seas ka Soomest, Rootsist, Norrast, Taanist ja Suurbritanniast.

Nestlé soovitused täisteratoodete tarbimiseks:
- Päevane täisteratoodete vajadus on küll individuaalne, kuid ei tohiks jääda alla 50 grammi.
- Kui tootepakendile pole märgitud, et tegu on täisteratootega, siis ilmselt polegi.
- Tervise huvides võiks asendada saia täisteraleivaga, valge riisi pruuniga ning eelistada selliseid hommikuhelbeid, pudruhelbeid ja pastatooteid, millele on märgitud, et tegu on täisteratootega.

Info Eesti Toiduainetööstuse Liidu lehelt:

Tihti arvatakse, et täisteraleib on see, kust võib leida suuremaid seemneid või teri, mis on justkui tervel kujul. See pole päris õige. Tegelikult tähendab täistera pagaritoode ennekõike seda, et see on tehtud täisterajahust, milles on alles hoitud kõik viljateras leiduv kasulik.

Heledate jahude tootmisel väärtuslikud osad, nagu näiteks tera kest ja idu eraldatakse ja sellega kaob ka palju kasulikke toitaineid.

Täisteras on suur hulk kiudained, B-vitamiine, antioksüdante, süsivesikuid ja mitmeid mineraalaineid.

KUIDAS TÄISTERA POES ÄRA TUNDA?

2016. aasta septembrikuust kehtib Eesti toiduainetööstuses täistera mõiste kasutamise hea tava, mis määratleb täistera standardi ja sõnastab, millist toodet võib nimetada täisteratooteks. Pagaritoodete puhul peab teraviljast koostisosasade sisaldus olema vähemalt 50%, täisterapasta ja ekstrudeeritud täisteratoodete puhul peab toote valmistamisel kasutatud kõikidest teravilja koostisosadest olema 100% täistera.