Hoiduge kartulikrõpsudest, peekonist ja soolatud pähklitest, kalast-lihast. Vältige hoidiseid soolases vees, ka konserve, samuti puljongikuubikuid ning pasteete.

Kui te olete harjunud hästi soolaste toitudega, kulub vähemalt kuu aega, et keelel asuvad maitsepungad ümber kohaneksid ja hakkaksid tajuma väiksemaid soolakoguseid. Sel ajal võivad road tunduda maitsetuna. Soola asemel kasutage jahvatatud pipart, küüslauku, vürtse, laimit, maitsetaimi. Üsna peagi muutute toidu loomuliku meki suhtes tundlikumaks.

Mitmekülgseid näpunäiteid saate Maalehe Raamatu teosest "Toimetulek kõrge vererõhuga". Veel leiate sellest põhjaliku täiendava ravi kava, samuti toiduretseptid (mõeldud neljale sööjale). Toome siinkohal mõned.

Puder banaani ja kaneeliga

600 ml vett
150 g kiirpudruhelbeid
1 tl värskelt jahvatatud kaneeli
1 suur banaan

Ajage vesi keema, lisage pudruhelbed ja riputage osa kaneeli peale. Hautage pidevalt segades umbes 1 minut. Tõstke tulelt ära ning jätke kaane all vähemalt 5 minutiks seisma, kuni kogu vedelik on imendunud.

Jagage serveerimiskaussidesse, pange peale banaaniviilud ja ülejäänud kaneel.

Rukkileib grilltomatite ja spinatiga

4 suurt rukkileivaviilu
 külmpressitud oliiviõli Extra virgin
3 suurt peotäit spinatit
4 keskmist tomatit
4 õhukest mozzarella juustu viilu
värskelt jahvatatud musta pipart

Pestud spinatilehed närtsitage aurutajas. Röstige leivaviilud mõlemalt poolt, niristage viiludele veidi õli. Viilustage tomatid, sättige koos spinatiga leivale ning pange veel pisut õli aedviljale, peale asetage juustuviil. Küpsetage, kuni kate on kergelt pruunistunud ja juust sulanud. Serveerige soojalt.

Soe kikerhernesalat

½ sl külmpressitud oliiviõli Extra virgin
 1 punane sibul
 2 küüslauguküünt
 400 g konserveeritud kikerherneid
 1 suur tomat
 1 sidruni värskelt pigistatud mahl
 1 punane paprika
 1 peotäis oaidusid
 peotäis värsket peterselli või tilli
 värskelt jahvatatud musta pipart
 täisterajahust pitaleiba serveerimiseks

Kuumutage pannil õlis peenestatud küüslauk, sibul ja paprika. Kui need on pehmed, segage hulka nõrutatud kikerherned. Lõpuks lisage kooritud, seemnetest puhatatud ja tükeldatud tomat ning sidrunimahl, keetke 2 minutit. Seejärel lisage oaidud ja segage toitu kergel kuumusel, kuni idud on samuti soojad. Segage juurde hakitud maitseroheline ja pipar. Pakkuge salatit soojendatud pitaleivaga.

Idamaine vokitud tofu

1 sl oliiviõli
 4 küüslauguküünt
 5 cm värsket ingverijuurt
 400 g kõva tofut
 200 g brokoli õisikuid
 200 g lest- või suhkruherneid
 200 g paksoid
 200 g oaidusid
 1 l köögiviljapuljongit
 värskelt jahvatatud musta pipart
 2 sl mandlilaaste
 1 peotäis värskeid koriandrilehti

Koorige ja riivige ingver, pange õlisse kuumal pannil, lisage purustatud küüslauk ja praadige 1 minut kõrgel kuumusel. Siis lisage 2 cm kuubikuteks lõigatud tofu ja brokoli, hernes, puruks rebitud paksoi ning oaidud, praadige veel 3 minutit. Seejärel valage pannile puljong ja keetke tasasel tulel 2 minutit. Maitsestage pipraga, puistake peale mandlilaastud ja peenestatud koriandrilehed ning andke lauale.

Baklažaanid kaneeliga

2 suurt baklažaani
 2 sl oliiviõli
 2 suurt sibulat
 4 küüslauguküünt
 2 suurt tomatit
 ½ tl akaatsiamett
 12 värsket basiilikulehte
 ½ tl kaneeli
 1 sidruni koor ja mahl
 1 peotäis hakitud mandleid
 värskelt jahvatatud musta pipart

Pange baklažaanid kuuma veega keema, keetke 10 minutit, siis nõrutage ja jahutage külma veega. Lõigake aedviljad pikuti pooleks, võtke lusikaga sisu välja, jättes koore alla 1 cm viljaliha. Määrige baklažaanipooled kergelt õliga ning maitsestage musta pipraga, küpsetage rasvaga määritud küpsetuspaberil 30 minutit. Hakkige väljaõõnestatud viljaliha peeneks.

Ülejäänud õlis praadige peenestatud sibul ja küüslauk (u 5 min), kuni sibul on pehme. Lisage kooritud-tükeldatud tomatid, mesi, basiilik ja kaneel ning jätke 15 minutiks tasaselt hauduma. Seejärel lisage hakitud baklažaan, sidrunimahl, koor ja mandlid ning küpsetage veel 10 minutit. Maitsestage musta pipraga. Täitke seguga ahjust võetud baklažaanipooled.

Forell roosas veinis

4 forellifileed (à 175 g)
 2 šalottsibulat
 375 ml roosat veini
 1 peotäis mandlilaaste
 värskelt jahvatatud musta pipart
 1 peotäis tilli

Laotage forellifileed ühekordse kihina kuumuskindlasse nõusse, puistake peale sibularattad ja valage üle veiniga. Riputage peale mandlid, katke nõu kaanega ja küpsetage umbes 30 minutit. Lisage toidule pipart ja hakitud tilli ning andke kohe lauale.

Sealiha sidruniga

1 šalottsibul
 4 küüslauguküünt
 1 sl oliiviõli
 4 u 175 g sealihafileed
 3 tl vürtsköömneid
 3 tl koriandriseemneid
 300 ml kerget punast veini
 1 sidrun
 värskelt jahvatatud musta pipart

Kuumutage hakitud sibul ja küüslauk õlis, lisage sealiha ning koriander, segage kergelt, et liha ühtlaselt pruunistuks. Lisage pool veini kogusest ja keetke tasasel tulel 25 minutit. Segage hulka sidrun ning ülejäänud vein, maitsestage pipraga. Siis andke lauale.

Magustamata suvepuding

6 õhukest viilu täisterasaia
350 g küpseid segamarju (maasikaid, vaarikaid, mustikaid, põldmarju, punaseid sõstraid)
väherasvast maitsestamata toorjuustu

Vooderdage väike pudingikauss 4 saiaviiluga, millel koorik eemaldatud. Pange marjad ja 2 sl vett väikesesse keedunõusse ning laske madalal kuumusel aeglaselt keema tõusta. Keetke 2 minutit. Valage mahl eraldi nõusse ning hoidke külmas.

Tõstke marjad lusikaga kaussi saiale. Katke need ülejäänud saiaviiludega ning pange peale selline taldrik, mis pressi all saaks sisse vajuda. Asetage taldrikule raskus ja hoidke 8 tundi külmikus.

Lööge kokkupressitud puding vaagnale, valage külmast võetud mahl peale ning serveerige maitsestamata toorjuustuga.

Mandli-riisipuding

200 g pikateralist pruuni riisi
1 l mandlipiima
1 pulk kaneeli
1 peotäis mandlilaaste
1 peotäis kuivatatud datleid

Keetke riis mandlipiimaga, lisage kaneel ja hautage kaane all 40 minutit, kuni riis on pehme ning kogu vedelik imendunud. Serveerimisel puistake pudingile mandlilaaste ja hakitud datleid.

Sööge soojalt või külmalt.

Chocolate petit fours

100 g seemneteta musti viinamarju
100 g Brasiilia pähkleid
100 g tumedat šokolaadi

Sulatage šokolaad. Kastke sellesse ükshaaval viinamarjad ja pähklid ning hoidke külmas, kuni šokolaad on tahenenud.

Šokolaadiküpsised mandlite ja jõhvikatega

200 g tumedat šokolaadi
1 peotäis mandlilaaste
1 peotäis kuivatatud jõhvikaid
1 vahatamata sidruni riivitud koor

Tilgutage väikesed lusikatäied sulatatud šokolaadi rasvakindlale paberile, pange neile peale mandlid, jõhvikad ja sidrunikoor. Jahutage, kuni šokolaad on tahenenud.Vaata ka Maalehe Kirjastuse raamatut "Toimetulek kõrge vererõhuga".