Maksa puhastamine

Eemalda kogu rämps oma toidust. Nendeks on näiteks maiustused, küpsetised, friikartulid, kartulikrõpsud, pitsad, paki- ja valmistoidud.
Eelista mahetoodetud liha. Töödeldud liha asemel eelista liha neilt loomadelt, kes on olnud looduslikul rohutoidul.
Joo organismi puhastavaid teesid. Neid leidub apteekides ja tervisepoodides.
Vabane mürgistest tunnetest. Hiina meditsiinis on teada, et sellised emotsioonid nagu viha, võimetus andestada ja vimm mõjuvad otseselt meie maksale. Püüa andestada neile enda heaolu pärast ja kui üksi ei oska ega suuda, küsi nõu ja abi mõnelt sõbralt või leia endale nõustaja, kes aitab Sul seda teha.
Söö päris maksa. Sobib nii kana kui ka looma maks.
Söö toite, mis puhastavad maksa loomulikul moel. Supertoidud maksale: kreeka pähklid, kapsas, kurkum, küüslauk, greip, peet, porgand, roheline tee, rohelised lehtköögiviljad, avokaado, õun, oliiviõli, brokoli, lillkapsas, sidrun ja laim.
Väldi alkoholi, suitsetamist ja kohvi!
Joo päeva jooksul piisavalt vett!

Maks ja alkohol

Juues imendub alkohol seedekulgla kaudu vereringesse. Kogu seedekulglast pärit veri läbib enne teiste organite juurde jõudmist kõigepealt maksa. See tähendab, et maksa läbiv veri on kõige suurema alkoholisisaldusega. Alkoholi lagundamine toimub maksarakkudes sisalduvate alkoholi lõhustavate ensüümide abil, selle käigus tekivad keemiliselt aktiivsed ühendid, mis põhjustavad halba enesetunnet ning võivad olla vähki tekitava toimega.

Maksakahjustused ilmnevad varem nendel, kes tarvitavad alkoholi sagedamini ja suuremates kogustes. Naistel tekivad need kiiremini kui meestel. Näiteks alkoholtsirroos, mis on üks maksa alkoholtõve vormidest, muutub tõenäoliseks, kui eluea jooksul on tarvitatud 100 kg puhast alkoholi. Selleks piisab, kui juua iga päev 30 grammi (2–3 alkoholiühikut, näiteks kolm 0,5-liitrist õlut) 10 aasta jooksul.

Maksa alkoholtõve vormid on alkoholmaks, alkoholhepatiit ja alkoholtsirroos. Inimestel, kes tarvitavad suurtes kogustes või pidevalt alkoholi, hakkab maksa kogunema rasva. Tavaliselt inimene ise ei pruugi seda teadagi, sest nähtavaid sümptomeid ei ole. Ka kerge alkoholhepatiit ei pruugi sümptomeid anda. Raske alkoholhepatiit võib põhjustada selliseid sümptomeid nagu nõrkus, kõhuvalu, iiveldus, halb enesetunne, nahakollasus, valu maksapiirkonnas. Sellisel juhul võib olla vajalik haiglaravi ning olukord võib olla eluohtlik. Umbes igal kümnendal kuni igal viiendal alkoholi liigtarvitajal kujuneb välja alkoholtsirroos.

Maksa taastumine oleneb kahjustuse ulatusest. Rasvmaksale omased muutused taanduvad kahe nädala kuni kahe kuuga, kui alkoholi tarvitamine lõpetatakse. Ka alkoholhepatiit on taaspöörduv juhul, kui alkoholi tarvitamine lõpetatakse.

Alkohoolsete jookide tarvitamisest tulenevad mõjud ei ole seotud joogi liigiga – pole vahet, kas tegemist on õlle, veini või kange alkoholiga. Mõju organismile tuleneb joogis olevast alkoholist ja organismis tekkivatest alkoholi laguproduktidest.

Umbes 60% alkoholhepatiidi ja alkoholtsirroosi diagnoosiga inimestest sureb nelja aasta jooksul pärast haigestumist.

Maksakahjustuste teke sõltub lisaks alkoholile ka toitumisharjumustest, kokkupuutest teiste toksiliste ainetega, geneetilistest iseärasustest, immuunsusest, viirushepatiidi esinemisest ja muust. Regulaarne alkoholitarvitaja ei saa sportimise ja tervisliku toitumisega nullida eelnevalt joodud alkoholi mõju, sest maksale loeb kogu elu jooksul tarvitatud alkohol.

Allikas: Tervise Arengu Instituut (www.tai.ee)
Maalehe erileht Meeste Tervis