Sinikad

Perimenopausis võid juba end vaid kergelt millegi vastu koksates kehale suure sinika tekitada. Sest organismis aset leidvad hormonaalsed muutused muudavad naha õhemaks.

Kuivad silmad

Rebimistunne silmades on selge märk kuivusest. Hormoonid mõjuvad ka silmakudedele ja pisarate koostis muutub. Ka silmanägemine võib muutuda – lühinägelikkus võib kaduda.

Karvad lõual

See, et pintsettidest saavad sinu uued parimad sõbrad, ei peaks sind üllatama. Umbes 15 protsenti naistest märkavad perimenopausis, et nende lõuale, ülehuulele ja põskedele hakkavad kasvama karvad. Samal ajal võivad juuksed muutuda kuivaks ja õhukeseks ning neid võib tavalisest enam välja langeda.

Südamekloppimine

Südamerütmi äkiline kiirenemine või ebaregulaarseks muutumine perimenopausis on üsna tavaline, kuid sellest siiski ei räägita väga palju. Südamerütmi ja vereõhku reguleerivate hormoonide tase (epinefriin ja norepinefriin) kipub perimenopausis kõikuma.

Tilgad püksis

Hüppad, aevastad või köhid ja tilk tuleb püksi? Mis siis teha – kohe tualetti joosta? Tegemist on tõenäoliselt perimenopausile omase uriinipidamatusega. Östrogeeni tase organismis alaneb ja kusejuha kattekiht muutub õhemaks, lisaks nõrgenevad vaagnalihased (sageli pärast sünnitust).

Kuiv nahk

Östrogeenitaseme vähenemine muudab naha õhemaks ja kuivemaks, vastupidiselt puberteedieale. Sageli kogevad naised ka allergilisi reaktsioone või ekseeme, mida varem pole ette tulnud.

Kehalõhn muutub

Öiste kuumahoogudega kaasneb higistamine. Organismi östrogeenitase mõjutab su aju selliselt, et tundub justkui oleksid sa üle kuumenenud ning see tekitab veelgi suurema higivoo.

Peavalu

Peavalu võib esineda perimenopausis suhteliselt lühiajaliselt, kuid see võib olla sulle kaaslaseks läbi terve menopausi. Hormonaalsed peavalud peaksid siiski menopausi saabudes, kui hormoonide tase püsivalt langeb, mööduma.

Tupekuivus

Tupekuivus seksuaalvahekorra ajal on üks raskemaid sümptome. Nii nagu muutuvad kuivaks nahk ja juuksed, teeb seda ka tupp – tänu östrogeenitaseme langusele. Tulemuseks on sügelus, kuivus ja valulik seks.

Kuumahood

Neist oled sa kindlasti kuulnud. Kuid seda ei pruugi sa teada, et iga naine kogeb kuumahoogusid omamoodi. Mõnda saadavad need aastakümneid, juba alates perimenopausist. Ja jällegi on asjas süüdi organismi östrogeenitaseme langus. Hood võivad esineda nii öösel kui päeval. Need võivad olla kerged, kestes vaid paar sekundit, või tõsisemad ja pikemad – kuni pool tundi ja enam.

Kehakaalu kõikumine

Paljud naised märkavad, et nende kõht hakkab perimenopausi jõudes paisuma. Selle põhjused peituvad viies faktoris: hormoonid, dieet, treening, stress ja geneetika. Lihasmass hakkab samal ajal vähenema – 0,6 protsenti või enam aastas.

Ebaregulaarsed päevad

Ühel kuul on menstruatsioon lühem ja väiksema vereeritusega, teisel vastupidi – kõht kisub krampi ja verd tuleb palju. Ebaregulaarsus tõstab rasestumisriski ning oht rasestuda kaob lõplikult alles siis, kui päevi pole olnud juba terve aasta.

Luukoe kadu

Mida vähem östrogeeni munarakud toodavad, seda enam kaob luukude. Osteoporoosi risk suureneb, luud muutuvad hapramaks ja luumurdude risk suureneb. Esimese viie menopausi aasta jooksul võid kaotada 20 protsenti oma luukoest.

Mõtete segasus

Hormonaalsed muutused tekitavad ka meeleolukõikumisi ja unehäireid, märkad, et hakkad asju unustama ega suuda keskenduda. Mõnikord on raske lõdvestuda.

Allikas: rd.com