1. Avatud kehaosad vajavad kaitset

Väljas liikudes pööra erilist tähelepanu sellele, et nahk oleks piisavalt kaitstud. Avatud kehapinnad nagu kõrvad, nina ja põsed tuleks katta riietega või kaitsva kreemiga. Mitmed kosmeetikasarjad pakuvad spetsiaalseid tooteid välispordialade harrastajatele ning need sobivad hästi ka talviseks nahahoolduseks.

2. Vali nahatüübile vastav kreem

Ülioluline on valida oma nahatüübile vastav kreem. Talvise kreemi valikul tasub vaadata pigem suurema rasvasisaldusega toodete poole. Nii võib kasutada päeval hoopis öökreemi ja vastupidi. Toitainerikkam ja paksem öökreem aitab nahka päevasel ajal talviste katsumuste eest tõhusalt kaitsta. Öösel piisab ka kergemast päevakreemist, mille alla võib kanda niisutavaid seerumeid.

Kõige parem on kreemi nahale kanda kohe pärast duši all käimist, kui nahk on veel niiske, sest siis imendub kreem kõige paremini. Talvel tasub end pesta mõõdukalt leige veega, sest vesi iseenesest ja eriti kuum vesi kuivatavad nahka veelgi. Kreem tuleks nahale kanda vähemalt 30 minutit enne väljaminekut, et see jõuaks kenasti naha sisse imbuda. Vastasel juhul on oht, et kreem jäätub näol.

3. Huuled on külmale eriti tundlikud

Talvise külma ja tuulte osas on eriti tundlikud huuled, seepärast võiks talvel väljas käies kasutada kindlasti kaitsva toimega huulesalve.

4. Pakasega eelista veele puhastuspiima

Pakaselistel päevadel tasub veega näo pesemise asemel kasutada puhastuspiima. Kui siiski on vaja nägu pesta, näiteks pärast trenni, võiks õueminekuga oodata vähemalt 30 minutit. Juba korra liiga palju külma tunda saanud nahk külmetub järgmisel korral senisest veel kergemini.

5. Päikesekreem on talvelgi asjakohane

Kuigi talvel ei saa päikese rohkusega just kiidelda, tasub pikalt väljas viibides siiski kasutada vähemalt 15 faktoriga päikesekaitsekreemi. Kreemi tuleks kanda näole iga kahe tunni järel. Lumi peegeldab päikesekiiri rohkem kui 80% ulatuses, mistõttu võib ka talvel esineda päikesekahjustusi.

6. Käed tänavad tähelepanu eest

Käedki vajavad talvel rohkem hoolitsust – muudest aastaaegadest sagedasemat kreemitamist rasvarikkamate kreemidega. Suureks abiks on talvekuivadele kätele koorimine. Selleks võib kasutada nii spetsiaalseid kätekoorimiskreeme kui ka keha- või näokoorijaid, samuti võib kätele teha maske.

7. Hoolitse naha eest ka seestpoolt.

Talvel vajab nahk ka seespidist hoolitsust, sest organismi vedelikupuudus muudab omakorda naha kuivaks. Seega aitab naha vedelikupuudust ennetada piisavas koguses vee joomine. Samuti kuuluvad nahahoolduse tugisammaste hulka kehaline aktiivsus, piisav puhkus ja mitmekülgne toitumine.

8. Eriti oluline on kaitsta lapse nahka

Kindlasti on talvel oluline kaitsta laste õrna nahka ning selleks kehtivad juba eespool toodud nõuanded. Lapsed armastavad talvel palju õues mängida ja lumes hullamist nautida ega oska ise enda naha kaitsmisele mõelda. Seepärast tuleb vanematel sellele erilist tähelepanu pöörata. Apteegist leiab spetsiaalselt laste naha kaitsmiseks mõeldud külmakreemi.

Talvise nahahoolduse ABC:

  • Väldi liigset veega pesemist, see kuivatab nahka.
  • Pese leige veega – kuum vesi kuivatab nahka rohkem.
  • Niisuta nahka aluskreemi või päeva- ja öökreemiga.
  • Lase kreemil enne õueminekut korralikult imenduda.
  • Kaitse paljaid nahapindu – kõrvad, nina ja põsed – kaitsva kreemi või riietusega.
  • Eriti oluline on kaitsta laste õrna nahka.
  • Ka mehe nahk vajab talvel niisutamist – eriti peale habemeajamist. Selleks sobivad hästi aluskreem või niisutav kreem.

Allikas: Südameapteek