Tegu võib olla osteoartroosi ehk liigesekulumusega, millega võib kaasneda ka põletik. Seda haigust esineb sagedamini vanemas eas. 70. eluaastaks on põlveliigeste artroos peaaegu pooltel naistest.

Mis põhjustab osteoartroosi?

- Pärilik soodumus.

- Liigeste ülekoormus liigsest kehakaalust, püstijalatööst vm.

- Ealised muutused.

- Liigeste vigastused, mis vahel annavad tunda mitu aastat hiljem.

- Liigesekõhre kaasasündinud arenguhäire.

Kõige selle tulemusena tekivad muutused liigeste kõhrkoes. Kõhr muutub ebatasaseks ja õheneb. Liigestuvate luude pinnad võivad hakata lausa kokku hõõruma, tekitades valu. Iseloomulikud nähud on puhkeasendist tõustes liigese kangus ja valulikkus.

Esimesed sammud on vaevalised, kuid siis lähevad liigesed n-ö käima ja astumine muutub kergemaks.

Põlveliigeste artroosiga võib kaasneda hüppe- või puusaliigeste artroos.

Põlveliigeste haiguse süvenemist ja valusid on võimalik vältida. Mida selleks teha?

Kõigepealt tuleb kehakaal normi viia, siis vähenevad kindlasti liigeseartroosist tingitud vaevused.

Lihaste toonuse säilitamiseks on vaja, vaatamata liigeste valulikkusele, liikuda - jalutada, ujuda, kindlasti teha ravivõimlemist spetsialisti juhendamisel.

Põlveliigeseid ei tohi üle koormata. Liigset koormust võib põhjustada jooksmine, hüppamine, liiga pikad jalgrattasõidud, sundasendis viibimine, suurte raskuste tõstmine.

Artroosi puhul hoiatab inimest nn kontrollvalu, mis annab teada, et on oht liigest üle koormata. Valu tekkides tuleb puhata, andes nii liigesele võimaluse taastuda, ja siis tasapisi edasi tegutseda.

Raskeid esemeid ärge üksi tõstke, kutsuge keegi appi.

Ei ole soovitatav istuda üle tunni järjest teleri või arvuti ees või autoroolis. Vahepeal tuleb end sirutada ja veidi liikuda, võimelda.

Abi on arsti määratud valuvaigistitest ja põletikuravimitest. Mõnikord aitavad ka retseptita müüdavad liigestele määritavad ravimid.

Koormusvalu korral võib kasutada nn ortoose - liigeste tugisidemeid. Need toetavad põlveliigest väljastpoolt ja võtavad osa raskusest enda kanda. Käimine muutub kergemaks ja valu väiksemaks. Tugi asetatakse peale siis, kui tuleb pikemalt käia või põlveliigest muul viisil koormata.