"Kui enne said inimese tervisele saatuslikuks kõiksugu muud pahed – alkoholism, suitsetamine –, siis nüüd teeb mulle perearstina kõige rohkem muret ülekaalulisus." Eriti kurvastav on Ingeraineni sõnul see, et ülekaalulisus ning isegi rasvumine kimbutab aina enam lapsi.

Doktor lisas, et praegusel kiirel ajal, kui vanematel tihti pole mahti hommikul putru ja õhtul kartulit-kastet teha, on oluliseks toitumisharjumuste kujundajaks tõusnud reklaam. "Mis on need reklaamid, mida päevast päeva lastele näidatakse? Krõpsud, maiustused, limonaadid," sõnas Ingerainen. "Olen ise kahe poja ema ja tean, kui raske on lapsevanemal nende reklaamidega võidelda. Kui kokakoola on jõuluvana lemmikjook, siis mis argument on mul vastu käia? Ja nii olemegi silmitsi suure hulga ülekaaluliste lastega."

Ingeraineni sõnul tasuks alkoholireklaami piiramise kõrval kaaluda ka maiustuste ning limonaadide reklaami piiramist. "Reklaami ja brändi mõju on palju suurem, kui me seda endale tunnistame," märkis ta. "A le Coq Arena, Saku Suurhall, Coca-Cola Plaza – need kõik kujundavad meie valikuid."

Lapsevanem võib olla väga tubli ning pakkuda kodus väga maitsvat ja tervislikku toitu, kuid kui reklaam on nii massiivne, jääb koduste ponnistusest väheseks. "Kindlasti ei tohiks lapse rasvumises süüdistada ema või isa," sõnas ta. "Reguleeringud peaksid tulema kõrgemalt poolt."

Ülekaal põhjustab 5% Eesti rahvastiku haiguskoormusest, ülekaaluga seotud suremusest tingitult kaotatakse enim eluaastaid (53%) südame isheemiatõve tõttu, sellel järgneb insuldist ja hüpertensioonist põhjustatud eluaastate kaotus.

Ülekaalu peamised põhjustajad on vähene kehaline aktiivsus ja tasakaalustamata toitumine.