Libilinad

Kui hooldatav on libisenud voodis allapoole, siis on hea kasutada libilina. Libilina asetatakse lamaja abaluude alla nii, et seda saaks kätega üles-alla liigutada. Torujas libilina võimaldab voodihaiget ilma tõstmata kergesti peatsisse liigutada. Pärast kasutamist tuleks nailonist libilina kindlasti eemaldada, et vältida lamatiste tekkimist.

Voodihaige küljelt küljele pööramine on vajalik mähkmete vahetamisel, pesemisel ja asendi muutmisel ning selleks saab kasutada aasadega libilina. Libilina kasutades ei teki pööramisel nahale kahjustusi ja lamajat saab kerge vaevaga küljele keerata. Lisaks on aasadega kangast libilinal vedelikku imav osa uriinilekete kaitseks.

Spetsiaalsed libikindad

Voodihaige asendi muutmiseks saab kasutada ka libikindaid. Libikindad astetakse keha raskuspunktide alla ja lihtsa liigutusega saab patsiendi voodipeatsisse libistada.

Millele veel tähelepanu pöörata?

  • Selgita haigele, mida tegema hakatakse (võimalusel saab ta kaasa aidata).
  • Veendu, et patsient ei jääks järelvalveta voodi servale, kust ta võib maha libiseda.
  • Enne haige liigutamist tuleb valida ennast säästev kehaasend. Hoia jalad veidi harkis ja kõverdatud, et raskus jaotuks võrdselt mõlemale jalale. Selg peab olema sirge.
  • Voodihaige liigutamisel tasuks seista haigele võimalikult lähedal, et oleks kindel toetuspind.
  • Vaata, et libilina ei satuks põrandale, sest võid sellel ise kergesti libiseda.

Mis on lamatised ja kuidas nende teket vältida?

Lamatis on naha ja nahaaluse koe kahjustus, mis tekib verevarustus- ja innervatsioonihäirete tagajärjel. Lamatiste tekke peamine põhjus on kudede häiritud vereringe.

Lamatised sugenevad pikkamööda, algul hakkab nahk punetama, siis muutub sinakaks ja haavandub. Lamatised esinevad harilikult seal, kus luu ja kattekoe vahel on vähe pehmet kude. Nad tekivad sageli haigetel, kes on sunnitud pikemat aega lamama, kes on kurtunud (väga kõhnad), kellel on toitumishäireid või närvisüsteemi kahjustusi. Lamatised, eriti põletikulised lamatised, on valulikud.

Lamatise teket soodustavad tekstiilmaterjalid, mis takistavad niiskuse, kuumuse ja higi haihtumist ihult. Lamatiste vältimiseks on oluline haiget voodis sageli pöörata, et väheneks pidev surve samadele kohtadele.

Voodi peab olema mugav, mitte liiga kõva, madrats olgu ühtlane, aluslinad alati siledaks tõmmatud. Liigne higistamine ja märjad linad soodustavad lamatiste teket. Iga päev on vaja hõõruda lamatiseohtlikke kohti alkoholi sisaldavate lahustega, ka tavalise viinaga.

Lamatishaavandi hoolduse eesmärk on vältida kudede edasist kahjustust ja soodustada nende paranemist. Surve kõrvaldamiseks vahetatakse haigel sageli asendit ning kasutatakse abivahendeid (nt kummirõngast). Uriini- ja roojapidamatuse korral peab kaitsma nahka kahjustuste eest, hoides selle puhta ja kuiva.

Tekkinud lamatishaavandit on vaja puhastada ning vahetada regulaarselt sidemeid. Tuleb vältida lamatiste süvenemist ja laienemist ning leevendada valu. Lamatishaavandi puhastamisel joodi-, 3%-lise vesinikperoksiidi- või kaaliumpermanganaadilahusega toimitakse järgmiselt: haavandi pinnalt eemaldatakse kõik kärbunud koed, mis võivad soodustada infektsiooni.

Kärbunud kude on sageli valget, halli või musta värvi. Nekrootilises koes paljunevad mikroobid kiiresti. Kärbuse ehk nekroosi eemaldamiseks sobivad ka spetsiaalsed ensüümipreparaadid ja hüpertooniline keedusoolalahus või geel. Kasutada võib samuti vastavaid ravimplaastreid.

Haavandi ümbruse nahka on oluline kaitsta tsinki sisaldavate salvidega. Kui kõik surnud koed on haavandist eemaldunud ning on tekkinud puhas punetav vaarikakobarat meenutav granulatsioonkude, tuleb seda kaitsta ravimplaastrite (nahale kinnituv pastataoline aine, millesse on segatud ravimit) või niiskete sidemetega. Haavandile kinnikleepunud sidemeid ei tohi ära rebida, vaid need tuleb kehasooja lahusega lahti leotada.

Allikad: Kliinik.ee (Irma Nool), Itak.ee. Vaata samast ka fotosid abivahenditest.