Silmajälgimist kasutatakse kahel peamisel eesmärgil:

  • kasutajaliideste täiustamiseks;
  • inimkäitumise analüüsimiseks.

Silmajälgimine aitab mõista inimkäitumist

Viimase aastakümne jooksul on silmajälgimist tunnustatud kui otsest ja tõhusat inimkäitumise analüüsimise vahendit. Inimaju suunab silmad automaatselt teabe juurde, mida inimene parajasti töötleb. Teades, kuhu on suunatud pilk, saadakse ka aimu sellest, millise teabe töötlemisega tema aju parajasti tegeleb.

Juhtivad tarbekaupade ettevõtted kasutavad silmajälgimist tootepakendite optimeerimiseks ja müügiriiulite kujundamiseks. Turu-uuringutega tegelevad firmad ja suured reklaamibürood kasutavad silmajälgimist trüki- ja telereklaamide analüüsimiseks. Ülikoolid rakendavad silmajälgimist aga psühholoogia-, neuroloogia- ja meditsiiniuuringutes.

Silmajälgimine on pannud aluse nii uudsetele meditsiinidiagnostikameetoditele kui ka ohutusrakendustele, mis jälgivad ohtlikes olukordades kasutajate tähelepanuvõimet.

Silmajälgimine aitab täiustada kasutajaliideseid

Pilgu suunamine on väga tõhus osutamisviis. Seda kasutatakse teiste inimestega suheldes iga päev. Silmajälgimise tehnoloogia võimaldab inimestel pilgu vahendusel suhelda arvutite ja seadmetega. Silmajälgimise kasutamine arvutite juures muudab murranguliselt seda, kuidas inimesed arvuti teel suhtlevad, mängivad või töötavad.

Liikumispuudega inimeste jaoks, kelle käeline tegevus on suures osas häiritud või puudub üldse, on välja töötatud kasutajaliides, millega saab silmade vahendusel kergesti juhtida ning kontrollida arvutit. Klahvivajutuse või mõne muu käsu edastamiseks saab kasutada kas viivitusrežiimi, mille puhul tuleb valiku tegemiseks vaadata teatud aja jooksul soovitud kohta, või ekraanimenüüsid, kust saab valida sobiva käsu, näiteks vasak- või paremklikk.

Silmajälgimine sõidu- ja veoautodes

Silmajälgimist kasutatakse aina sagedamini ka inimese-masina-liidestes. Näiteks kasutatakse seda sõidu- ja veoautode täiustatud juhiabisüsteemides, et parandada ohutust ja kasutuskogemust.

Pidevalt leiutatakse uusi mooduseid, kuidas silmajälgimisega suurendada töökeskkonnas tulemuslikkust. Näiteks võib tuua haiglate vabakäesüsteemiga infoekraane ja tööstuslikke protsesse, mida juhitakse silmade ja viibetega.

Silmajälgija on seade, mis kasutab projektsioonimustreid ja optilisi andureid, et koguda väga täpset teavet silma asendi, pilgu suuna ja silma liigutuste kohta. Enamik silmajälgijaid töötab sarvkesta peegelduste jälgimise põhimõttel.

Allikas: Invaru.ee