Juba XVIII sajandil üritati küüslaugu saladusele jälile saada, kuid see õnnestus alles XX sajandi keskel, kui küüslaugust suudeti eraldada ravitoimega aine, millele anti nimeks allitsiin.

Uuringud on näidanud, et allitsiinil on tugev mikroobidevastane toime. Ta on võimeline hävitama ka baktereid ja seeni. Siiski pole allitsiinil sellist mikroobi- ja seenevastast toimet nagu penitsilliinil. See-eest puuduvad allitsiinil kõrvaltoimed, vastandina enamikule antibiootikumidele.

Allitsiin ja teised küüslaugu väävelühendid reguleerivad vererõhku. Kuid vererõhk alaneb pärast küüslaugu söömist sageli ka neil, kellele see niigi madal ja see pole eriti meeldiv. Seepärast peaks madala vererõhuga inimesed piirduma väiksemate küüslauguportsjonitega. Need inimesed, kes aga kannatavad kõrge vererõhu all, saavad küüslaugu sellist toimet muude ravivõtete toetamiseks kasutada.

Allitsiinil on veel üks omadus, mis pole tervisele sugugi väheoluline: ta kiirendab vitamiinide omastamist toidust. Seepärast tuleks just vitamiinirikaste salatite valmistamisel küüslauku kasutada.

1948. aastal õnnestus teadlastel selgitada, miks lüüslauk muidu vähe lõhnab, niipea aga, kui seda lõigata või puruks muljuda, tekib terav ja mõnede inimeste arvates ebameeldiv lõhn. Küüslaugus avastati allitsiini eelaste alliin, mis on lõhnatu. Alles siis, kui küüslauku lõigata või pressida, ühineb alliin ensüümiga allinaas ja tekib intensiivse lõhnaga aine allitsiin.

Alliin on üks tähtsamaid toimeaineid, mida küüslauk sisaldab. Veidi aega pärast küüslaugu söömist alaneb selle aine mõjul vere koleteroolisisaldus. Alliin satub maksa ja selle mõjul hakkavad toimuma ainevahetusprotsessid, mis takistavad uue kolesterooli teket.

Alliin ja allitsiin pidurdavad samuti ateroskleroosi teket: nad töötavad vastu protsessile, mille käigus tekib nn halvast kolesteroolist sete veresoonte seintel ja sel teel veresoonte lupjumine. Seepärast on küüslauk igati sobilik valest toitumisest tekkinud ainevahetushaiguste ning verevarustushäirete profülaktikaks ja toetavaks raviks.

1970ndatel avastati, et allitsiinist tekib ajoeen, aine, mis takistab vereliistakute kleepumist ja seega trombide teket. Samuti soodustab ajojeen verevarustust ja pidurdab vere kalgendumist.

Niisiis on küüslauk hädavajalik inimestele, kes kannatavad vereringehäirete ja trombooside all.

Refereeritud raamatust "Terveks tablettideta. Targu Talita raamatukogu".