Liigesed on aga loodud liikuma. Ainult liikumisega aktiveeritakse liigesevedelike tootmist. Mida aktiivsem on liikumine, seda efektiivsem on kõhrkoe toitumine ja aeglasem kulumine.

Võimle või lase masseerida

Liigeste jäigastumise vältimiseks on tähtis tegelda võimlemisega. Vaatamata kangestusele ja valule, tuleb hommikul panna kõik keha liigesed liikuma, ka lülisammas.

Kui liigutamine iseseisvalt on raske ja valus, saab abi massaažist. Tähtis on taastada või säilitada olemasolev liigesliikuvus ja vähendada valu.

Massaaž tugevdab luustikku ja liigeseid, avaldades neile kaudset mõju. Vere- ja lümfiringe soodustamine lihastes mõjutab liigeses toitainete imendumist.

Venitustehnikad annavad liikumisruumi juurde, et liigesevõie pääseks liigesepindade vahele.

Näiteks puusaliigese probleemid tulevad sageli sellest, et inimene liigutab jalgu vaid ette-taha suunas, käib, seisab ja istub. Puusad on aga loodud liikuma ka külgedele. Ka halvast kehahoiakust tingitud liigeste ülekoormus ja lihastoe puudumine suurendab liigesepindade hõõrdumist ja kiirendab nende kulumist.

Idamaine massaaž venitab

Mitmesugustest liigesehaigustest tingitud ebameeldivad aistingud vähenevad massaaži käigus ning üldine enesetunne paraneb.

Siinkohal julgustan proovima nii lääne kui ka idamaiseid massaaže, viimased sisaldavad just liigestele vajalikke venitusi.

Massaaži tulemus sõltub suuresti massööri oskustest. Massöör peab arvestama kliendi eripäraga ja vastavalt massaaživõtteid kombineerima. Soovitan kindlasti valida kutsetunnistusega massöör.

Traditsioonilistes idamassaažides tehtavad tugevad vajutused ja venitused ei sobi kõigile. Näiteks Filipiinidelt või Taimaalt siia tulnud massöörid ei oska tihtipeale arvestada meie kliimavöötme inimeste tervisliku seisundiga. Nad pakuvad eksootikat ja head massaaži, kuid tihtipeale pole kuulnudki osteoporoosist, artroosist, osteokondroosist.

Meie kliimavöötme inimestele kohandatud Tai joogamassaažis ja shiatsu-massaažis taastatakse lihastes elastsus ja venitustega nende pikkus, mis avaldab otsest mõju liigestele.

Isegi osteoporoosi diagnoosiga inimestele on Tai ja shiatsu-massaaž väga hea, kuid massöör peab oskama vajutuste tugevust õigesti doseerida.

Massaažil on hindamatu väärtus inimese tervisele, kuid see võib jääda vaid tilgaks ookeanis, kui inimene teadlikult ei järgi tervislikku eluviisi. Vaid koos tervisliku toidu ja liikumisega annab Tai massaaž kehalise tugevuse ning heaolu paljudeks aastateks.

Massaaži sageduse kohta ei ole mingeid reegleid ega piiranguid. Tervise hoidmiseks piisab ühest poolteise tunni pikkusest massaažiseansist nädalas.