Kuidas stressi ära tunda

Stressi esmased sümptomid on tavaliselt väsimus ning keskendumisraskused. Sageli kaasuvad peavalu, närvilisus, ärevus- või abitustunne, unehäired, liigsöömine või vastupidi – isutus.

Stressihormoonid põhjustavad ka lihaspingeid, veresoonte ahenemist ja vererõhu tõusu. Stressis inimesed on vastuvõtlikumad nakkuste suhtes. Stress võib võimust võttes üle minna depressiooniks ja mõjuda organismi hävitavalt.

Depressioon ei esine vaid mingil kindlal eluetapil, seda võib ette tulla nii lapsel kui täiskasvanul, mehel, naisel, noorukil. Depressioon on kurvameelsus, alanenud meeleolu või masendus, millega kaasnevad alaväärsus-, enesesüüdistus- ja muud kurvameelsed mõtted. Sageli kaasuvad ka kehalised vaevused. Depressioon mõjutab kõiki igapäevaelu valdkondi.

Mida stressi vastu ette võtta?

Alustada võiks iseenda tundmaõppimisega: teadvustada endale oma stressi allikad, mida nende puhul saab muuta, mida mitte. Ning leida endale igasse päeva rõõmu pakkuvaid tegevusi.

Üks tõhus meetod masenduse vastu on massaaž. Massaažiga on võimalik stressihormoonide taset organismis langetada ja heaoluhormoonide taset tõsta. Pea piirkonna massaaži mõju on läbi närvisüsteemi tuntav kogu kehale. Pea masseerimiseks võiks nippe võtta India massaažitehnikast.

Peamassaaž kuulub Indias igapäevase elurutiini hulka, ja mitte ainult juuste heas vormis püsimise pärast, vaid see stimuleerib keha enda loomulikku tervendamisvõimet ning keha ja hinge harmooniat.

Massaaži käigus puhastatakse energiakanalid blokeeringutest, mis tekitavad tervisehädasid. Kui energia voolamine on takistatud, hakkavad levima
stress, valud, pingepeavalud, kiilaspäisus, juuste hõrenemine jne. Hästi mõjub peamassaaž kaela ja õlgade jäikuse korral, pingelisel eluperioodil ja unetuse puhul.

Neile inimestele, kes valu kartuses üldmassaaži ei julge teha lasta, sobib mõnus peamassaaž, mille tulemusel on heaolu tagatud, lihaspinged vähenevad, siseorganite töö tõhustub ning see aitab endas leida sisemist harmooniat.

Aidake ennast ja pereliikmeid

Peanahas on palju tunderetseptoreid, mille mõjutamine on äärmiselt rahustav või hoopis ergutav, sõltuvalt võtetest: pai tegemine rahustab-lõõgastab, tutistamine aga ärritab-toniseerib. Kuna pea piirkonnas asub rohkelt just heaoluhormoonide sünteesi soodustavaid närvilõpmeid, saame selle tehnikaga palju head teha endale ja sõpradele.

Oma pereliikme või sõbra pea mudimise võib julgesti kodus omal käel ette võtta, sest erilisi ohte siin pole. See ei kiirenda üldist vereringlust ega tõsta siseorganite koormust, küll aga vähendab hirmu ja stressi.

Vastunäidustuseks peamassaaži puhul on kasvajad, suured vererõhu kõikumised, palavik, nahahaigused ja peatraumad.

Kui vererõhk on liiga madal, tuleb samuti ettevaatlik olla, sest vererõhk võib veelgi langeda. Sel puhul on head ergutavad tutistamisvõtted.

Üks levinumaid peavalu liike on pingepeavalu, mille puhul on massaažist palju abi.

Kuidas end massaažiga aidata

1. Istudes laua taga, toetage käed küünarnukkidega lauale ja tõmmake sõrmeotstega lauba keskelt meelekoha poole.

2. Vajutage pöidlaotstega kulmu sisenurka 10 sekundi jooksul ja seejärel vajutage läbi kogu silmakoopa ülemine serv. See aitab lõdvestada silmade ümbrust, kaelalihaseid, leevendab külmetusnähte.

3. Masseerige päripäeva ringe tehes ühe käe sõrmeotsaga nn kolmanda silma punkti (kulmukaarte kõrgusel lauba keskjoonel), kuni tunnete rahunemist. See punkt leevendab kroonilist väsimust, peavalu, ärrituvust, raskustunnet peas, tugevdab hormoonsüsteemi, leevendab allergianähte.

4. Silitage sõrmedega ninajuurelt ja kulmude kohalt üles pealae poole.

5. Tehke meelekohtadel sõrmeotstega ringe.

6. Masseerige sõrmeotstega ringe tehes meelekohtadelt üles pealae poole.

7. Kallutage pea tahapoole, asetage sõrmeotsad kukla servale ja liikuge ringe tehes pealae poole. Kui kahe käega korraga on ebamugav, tehke ühe käega ja korrake sama pea teisel poolel.

8. Masseerige ühe käe sõrmeotstega päripäeva ringe tehes pealae keskelt, see vähendab masendust, soodustab keskendumisvõimet, mälu, vähendab peavalu ja on hea südamele.

9. Tutistamine: haarake juuksed peanaha lähedalt pihkudesse ja pigistage kolm korda, laske lahti ja korrake võtteid kogu pea ulatuses. See ergutab vereringet, mõttetegevust, toniseerib kogu organismi.

10. Võimelge kaelaga:

- kallutage pead aeglaselt külgedele;

- liigutage pead rahulikult ette ja taha;

- laske pea rinnale vajuda ja liigutage lõuga õlgade suunas.

Kui soovite tugevamat venitust, pange käed kuklale ja laske peal ette vajuda. Süvendage venitust väljahingamise ajal, pärast lükake lõuast hoides pea tagasi ja tehke mõned ringid.

Pärast massaažiseanssi on soovitatav juua teed, see aitab organismil puhastuda ja uut energiat koguda. Olge terved!