Tihti seda ei suudeta, kuid suureks abiks on seegi, kui vabastada maks vähemalt üks või kaks korda aastas mõneks ajaks ülekoormusest. Kuna terve inimese maksafunktsioon on võimeline taastama end umbes 1–2 nädalaga, siis puhastusefekti saamiseks läheb samuti vaja mitu päeva kestvat kindla režiimi ja toitumise järgimist. Esimestel päevadel hakkab protsess alles tööle ning mürgid hakkavad kehast välja liikuma.

Alles pärast kolmandat-neljandat päeva tekib parem enesetunne ja seitsmendal-kaheksandal päeval on olemine juba suurepärane.
Puhastumise pikkuse ja sageduse kohta leidub palju erinevaid soovitusi. Lühikesed ja intensiivsed puhastused võivad keha viia tugevasse tervenemiskriisi, kuna korraga vabaneb meeletu kogus mürkaineid.Pikemad, sujuvamad ja tasakaalustatud puhastused langetavad kaalu aeglasemalt ega tekita ränka tervenemiskriisi, andes üldiselt paremaid tulemusi. Pärast puhastust samade eluviisidega jätkates on kasu peagu olematu. Pikemad puhastuskuurid seevastu annavad sageli ka meie igapäevaellu kaasa tervislikke harjumusi.

Ideaalvariandis võikski puhastumine olla pigem eluviis. Näiteks Kundalini joogid soovitavad teha maksapuhastust kord kvartalis ja üks nädal korraga.
Lisaks sellele soovitavad nad veel anda üks kord nädalas kehale puhkust (näiteks süüa vaid juur- ja puuvilju) ning toituda tervislikult iga päev. Normaalse tervise tagamiseks võiks olenevalt inimesest puhastust teha 2–4 korda aastas. Vähem kui seitsme päeva puhul jääb mõju väga väikeseks. Tüüpilised puhastustsüklid on 7, 10, 14, 21, 30 ja 40 päeva. Kuid see pole reegel ja sobiva aja tunnetab igaüks ise ära.

Kindlasti ei tasu puhastust ette võtta rasket vaimset ja füüsilist pingutust nõudvate perioodide ajal. Tähtis on, et vaim ja keha oleksid puhastuseks valmis.
Intensiivsetest puhastustest tuleks hoiduda raseduse või rinnaga toitmise ajal, mingi spetsiifilise haiguse ja sellest taastumise korral, palavikuga, ravikuuri ajal või mõne muu vastunäidustuse tõttu.
Kuidas maksa puhastada ehk maksa detoksifikatsiooni faasid Selleks, et paremini mõista maksapuhastuse ajal toimuvat, on hea teada, kuidas toimivad maksa kaks detoksifikatsiooni faasi ning millised ained pärsivad ja millised ained soodustavad nende tööd.

Maksa talitluse häireid seostatakse paljuski toitainete puuduse ja toksiinide üleküllusega. Maks vajab mõlema faasi toimimiseks ensüüme, vitamiine, mineraalaineid ja antioksüdante. Kui maksa I ja II faas ei saa normaalseks toimimiseks piisavalt vajalikke toitaineid, siis läheb tasakaal paigast, toksiinid kuhjuvad kehasse, eriti rasvkoesse nagu aju, võides jääda sinna aastateks. See tähendab, et toksiinid viibivad kehas kauem kui vaja ning tekivad vabad radikaalid, mis võivad viia kudede kahjustumise ja erinevate haigusteni.

I faas vastutab toitainete kogumise ja lõhustamise eest ja valmistab need ette II faasi jaoks. Näiteks muudetakse rasvlahustuvad toksiinid lahustuvamateks.
Sageli muudab see faas aineid veel toksilisemaks, kui need eelnevalt olid. Aga kui maks töötab häireteta, siis tõrjutakse toksilised ained II faasis välja.

I faasi viivad läbi P450 seeria ensüümid ja see sõltub paljudest toitainetest nagu B-grupi vitamiinid, glutatioon, aminohapped, flavonoidid, fosfolipiidid ja antioksüdandid. Maksa detoksifikatsiooni I faasi toetamiseks on vaja veel C-, A- ja E-vitamiine, seleeni, rauda, magneesiumi, fütotoitaineid ja bioflavonoide, mida leidub puuviljades, aedviljades ja täisteraviljades.
Liigne hulk toksiine ja kemikaale häirivad P450 ensüümide tööd, põhjustades üleaktiivsuse, mille tulemusena toodetakse suur hulk vabu radikaale, mis võivad pikemas perspektiivis tekitada maksakahjustusi.

I faasi üleaktiivsust põhjustavad pestitsiidid, kofeiin, valgurikas dieet, küllastatud rasvad, alkohol, tubakas, pestitsiidid, värviaurud, heitgaasid, osa ravimeid ja kõrbenud liha.
I faasi aitavad aeglustada mõningad toitained, mida leidub greibis (naringeniiv), kurkumis, oreganos ja maarjaohakas, samuti kofeiini menüüst väljajätmine.

I faasi aktiivsus väheneb ka vanusega ja vitamiinide nagu B2, B3 ja mineraalainete tsingi ja magneesiumi puudusega. I faasi aktiivsust tõstavad roheline tee, kardemon, B-grupi vitamiinid ja flavonoidid. II faasis toimub vajalike ainete ülesehitamine ja kokkukleepimine ehk konjukatsioon, kus I faasi lõpp-produktid kleebitakse kokku vajalike ainetega.

Maksa puhastumise teist faasi tuntaksegi kui konjugatsiooni faasi, eri tüüpi konjugatsioonidest on tuntumad glutatiooni konjugatsioon, sulfatsioon, metüülatsioon ja glüsiini konjukatsioon. Kõik detoksifikatsiooniteed töötavad koos, kui üks on häiritud, võtab teine töö üle.
II faasi normaalset kulgu aeglustavad suitsetamine, väga väike valgusisaldus toidus ning mõned ravimid (näiteks aspiriin ja ibuprofeiin).

II faasi toimimist soodustavad kapsalised – kapsas, brokoli ja rooskapsas –, rohevetikad, greip, antioksüdandid, aminohapped nagu tauriin, glutamiin ja arginiin. Mõru maitsega taimed nagu võilill, basiilik ja rukola toetavad maksa mõlemat faasi.

Glutatiooni konjugatsioon. Selleks, et toksiine kehast väljutada, seotakse need mingi teise molekuli külge. Glutatioon on üks tähtsamaid ühendeid, millega toksiine seotakse. Glutatioon on antioksüdant, mis kannab maksapuhastusel võtmerolli. Glutatioon aitab võidelda vabade radikaalidega ning viia kehast välja rasvlahustuvaid toksiine nagu näiteks raskmetalle ja pestitsiidide, muutes need vesilahustuvateks, mis on väljutatavad neerude kaudu. Mida kõrgem on glutatsiooni tase, seda tõhusam on kahjulike kemikaalide kehast eemaldamine.
Glutatioon aitab kaitsta ka maksakahjustuste ja maksahaiguste eest. Glutatioon aitab vähendada kahjustusi, mis on tingitud alkoholi tarbimisest, suitsetamisest, ravimitest, kokkupuutest raskemetallide ja pestitsiididega.

Glutatioon moodustatakse kolmest aminohappest – gamma-glutamiinhappest, tsüsteiinist ja glütsiinist, mida saame valgulise toiduga ja mida aitavad kehas toota vitamiinid B6, B2 ja mineraalaine seleen. Glutatioonirikkad taimsed toidud on kuumutamata puu- ja aedviljad, näiteks avokaado, kreeka pähkel ja spargel, brokoli, porgand, spinat, tomat, õun, ploom, pirn ja kirss. Glutatiooni tootmist kehas soodustab ühend limoneen, mida sisaldavad tsitruselised ning tilli- ja köömneseemned. Glutatioonitaset tõstab ka C-vitamiin, maarjaohakas ja kurkum.

Sulfatsiooni kasutatakse steroidhormoonide, stressihormooni kortisooli, aspartaami ja paratsetamooli puhul. Sulfur ehk väävel sisaldab aminohappeid nagu tüsteiin, metioniin ja tauriin, mida saadakse väävlirikastest toitudest nagu küüslauk, kapsalised, sibul, porru ja munad. Siin läheb vaja ka B-grupi vitamiine nagu B12, B6 ja foolhapet.

Metülatsioon sõltub foolhappest, mida leidub eriti rikkalikult rohelistes lehtedes ja ubades, vitamiinis B12, mille allikaks peetakse enamasti küll loomset toitu (liha, kala, piimatooted ja munad), aga maks talletab seda aastateks ja terve organism on väikeses koguses seda võimeline ka ise sünteesima, veganid saavad seda toidulisanditest. Oluline on ka vitamiin B6, mida leidub täisteraviljas ja pähklites ning trimetüülglütsiin (TMG), mida leidub juurviljas nagu peet. Enamik detoksifikatsiooniks vajalikke metüülgruppe saadakse aga S-adenosüülmetioniinist (SAM). Metülatsiooni mehhanismi kaudu detoksifikeeritakse näiteks östrogeene ja toksilisi jälgmetalle nagu plii ja arseen.

Glütsiini konjugatsioon. Glütsiin on asendatav aminohape, mis muu hulgas puhastab ka maksa mürgistest ühenditest, toetab immunsüsteemi ning osaleb organismi parandustöödes. Glütsiini konjukatsiooni kasutatakse näiteks bensoaadi (konservant) eemaldamiseks. Glütsiini leidub paljudes toiduainetes, näiteks spinatis, tomatis ja idandites.

Glükuronidatsioon. Glükuronidatsiooni protsess eemaldab sellised hormoonid nagu testosterooni, östrogeeni ja steroidid, aspiriini, mentooli ja sünteetilise vanilli. Glükuronidatsiooni protsess sõltub
kaltsium-d glükaraadist, magneesiumist, tsingist, B-rühma vitamiinidest ja oomega-3 ravhapetest.
Toitudest on toetavad õunad, kapsalised, oad, idandid ja kurkum.
Lõppfaas ehk III faas. Kõigi nende tegevuste käigus kogutud jääkained peab maks normaalolukorras saama läbi soolestiku ja lümfisüsteemi välja viia.
See aga saab toimuda eeldusel, et soolestik ja lümfisüsteem töötavad normaalselt. Teises faasi lõpuks uhutakse toksiinid läbi neerude ja väljutatakse uriini ning soole tühjendamise kaudu.

Egle Koppel „Maksa puhastamine taimetoiduga. 10 päeva toitumiskava ja retseptid maksa puhastamiseks ja kaalulangetamiseks“, kirjastus Cum Laude