Liblikmassaaž on justkui liblika kergete puudutustega massaaž, mida tehakse läbi riiete. “Puudutatakse õrnalt keha närvilõpmeid, mille tulemusel hakkab närvisüsteem tööle ja tasakaalustuma,” selgitab terapeut Ly Lobjakas. “Ei mudita lihaseid ega väänata konte.”

Liblikmassaaži tehakse üle keha, pealaest jalataldadeni ja see kestab umbes 15 minutit. Liigutused on kiired, ülevalt alla ja seest väljapoole, mitte nagu klassikalises massaažis. See massaaž paneb inimese eluenergia voolama.

Sünnist saati oleme saanud väiksemaid või suuremaid traumasid ja traumade tagajärjel võib eluenergia vool olla takistatud, selgitab terapeut. Normaalse energiavoolu taastamiseks saab kasutada liblikmassaaži, mis õrnalt sulatab trauma ajal tekkinud kaitsekihid ehk kaitserüü.

“Osadel inimestel on suisa tajutav, et mingid kohad on kõvemad või tihkemad ja tekib tunne, et energia ei liigu seal hästi,” lisab Lobjakas.

Kaitserüü oli traumajärgselt vajalik näiteks selleks, et väikelaps oma emotsioonidega toime tuleks. Aga täiskasvanuna ei ole sellist kaitserüüd vaja, see pigem takistab elus hakkama saamist. “Osadel inimestel on tunne, et nad pole siia teretulnud või ei kasuta oma võimeid täielikult või neil läheb pidevalt elus midagi viltu,” toob ta näiteid.

Liblikmassaaž võimaldab ka stressi või väsimuse puhul lõõgastuda nii täiskasvanutel kui lastel. Vanematel soovitatakse seda massaaži teha kodus lastele, see võimaldab laste ja vanemate vahelist sidet luua või taastada. Kusjuures teraapiasse lapsega koos tulles õpetatakse emale või isale peamisi võtteid, mida kodus kasutada.

Aitab ka lastel lõdvestuda

Tegelikult saigi liblikmassaaž alguse väikelastest. Tuntud psühhoterapeudi Wilhelm Reichi tütar dr Eva Reich arendas oma isa tööd edasi, töötades USAs 1950ndatel sünnitushaiglas enneaegsete beebidega. Ta tegi neile iga päev viis minutit õrna liblikapuudutust ja vastsündinud reageerisid sellele kohe – jume läks roosaks, nad hakkasid paremini hingama ja tekkis ka silmside. Imikute ellujäämisprotsent seal haiglas tõusis märgatavalt.

Ly Lobjakas räägib ka enda kogemusest. “Enne trenni sain liblikmassaaži ja olin väga lõdvestunud. Mõtlesin, et trennis ei jaksa küll liikuda, aga 20 minutit oli vahet ja trennis olin algusest peale väga virk.”

Samas on osad inimesed massaažijärgselt nii lõdvestunud, et vajavad tavareaalsusesse naasmiseks mõnikümmend minutit pikutamise aega. Näiteks võib olla algul natuke uimane tunne, nii et ei saa kohe autoga sõita.

Teraapia mõttes võib liblikmassaaži teha kord nädalas ja kümme nädalat järjest. Aga lõdvestumiseks siis, kui inimene tunneb, et on stressis või väsinud. Kodus võib seda lapsele teha nii tihti, kui tihti laps on valmis seda vastu võtma. Kui laps hakkab nihelema või protesteerib, tuleb massaažiseanss ära lõpetada.

“Puudutus on küll hästi õrn, aga see võib välja tuua kehas olevad vanade traumade mälestused, mida pole vaja korrata ja uuesti läbi elada,” märgib Lobjakas. Leebete bioenergeetika tehnikate puhul ei tohi inimesele peale käia, ja kui tekib ebameeldiv tunne kehas, siis tuleb seanss ära lõpetada. See kehtib nii täiskasvanu, lapse kui ka lemmiklooma kohta – sellist massaaži võib teha ka näiteks koerale.

Üks leebe bioenergeetika tehnikaid on ka Brasiilia varbamassaaž. Seda meetodit ei töötanud dr Eva Reich ise välja, vaid ta võttis selle üle Brasiilia haiglast, kus seda kasutati. Varbamassaaž leevendas patsientidel valusid, aitas paremini magama jääda ja lõdvestuda.

“Selle puhul on ka tegu hästi õrnade puudutustega, aga seal ei ole silitusi,” selgitab Ly Lobjakas. “Varbaid ei mudita, vaid hoitakse õrnalt sõrmede vahel.”

Mõni inimene tajub massaaži käigus energiavoole. Kui ta tajub neid varvastest kuni üles peani välja, siis see näitab, et kehas ei ole energiablokeeringuid, räägib terapeut. Iga varba juures võib tunne olla erinev. Iga varba peale kulub üks kuni kolm minutit, nii et kiirema variandi saab viie minutiga tehtud. Kusjuures Brasiilia varbamassaaži on veelgi lihtsam kodus kasutamiseks õppida kui liblikmassaaži.

“Üks ema rääkis, et ta sai tänu sellele oma 10–11aastase hüperaktiivsusele kalduva poja õhtul ilusti magama ja järgmisel päeval oli poiss koolis pailaps,” jutustab ta. “Poiss küsis siis, et emme, tee mulle veel seda võluasja.”

Märtsis tuleb Eestisse nii liblikmassaaži kui ka Brasiilia varbamassaaži õpetama dr Eva Reichi õpilane Richard Overly USAst. Kursused toimuvad 7. märtsil Tallinnas ja 11. märtsil Viljandis. Täpsemat infot saab veebilehelt www.hingamine.ee.



Liblikmassaaž aitab...

...mõnusalt lõdvestuda ja lõõgastuda.

...luua sidet paaridel, vanemate vahel, lastega.

...taastada energiat pärast õnnetusi/haigusi.

...emal sünnitusel lõõgastuda ja pärast sünnitust taastada energiat.

...beebi energial pärast sündi avarduda ja sünnikogemust integreerida.

...luua sidet, kui ema ja vastsündinud beebi on olnud eraldatud.

...adopteeritud lastel terveneda ja vanematega sidet luua.

...lõõgastada seedevalus beebisid.

...rahustada hüperaktiivseid lapsi.

...lohutada patsiente hospiitsis, surijaid.

...tervikuks liita keha, meelt ja vaimu.