Neid ajus asuvaid valgustundlikke valke on võimalik mõjutada, lastes kõrvakanalisse valgust.

Just sellel avastusel põhinevast seadmest, mis koosneb LED-valgustitega varustatud kõrvaklappidest, loodavad soomlased abi paljudele, kellel pimedus meeleolu alla viib.

Talvemasenduse põhjus peitub selles, et ajus ei teki piisavalt virgatsainet serotoniini, millel on oluline roll meeleolu reguleerimises. Sesoonse masenduse sümptomid võivad olla kergest väsimusest, unehäiretest kuni depressiooni ja unetuseni.

Oulu ülikooli teadlaste uuringu tulemuste põhjal arendab valgusklappe firma Valkee, mis on neid katsetanud juba kahes kliiniliste katsete seerias. Mõlemad näitasid, et aju valgustundlike piirkondade stimuleerimine kõrvakanali kaudu aitab ennetada ja leevendada sesoonse masenduse sümptomeid.

2009. aasta talvel katsetati valgusklappe talvemasenduse all kannatajate peal ning selgus, et 92 protsenti katses osalenutest tajus sümptomite leevenemist pärast seda, kui olid iga päev 8-12 minutit kasutanud valgusklappe.

Valgusklappidega seadme lasi Valkee turule 2010. aastal, Euroopa Liidus on see registreeritud meditsiiniseadmena. Võrreldes valgusteraapiaga, kus patsient istub ereda valgusega lambi all kuni poolteist tundi korraga saab klappidega oma aju valgustada igal pool ja suvalisel ajal. Samuti on klappide eeliseks see, et valgusteraapia seansil võib tekkida silmade ärritus, mida kõrvaklappide puhul ei ole.

Praegu on käimas uuringud, kuidas samu valgusklappe kasutada unetute ja ajavahe muutuste tõttu sassi läinud ööpäevarütmihäirete käes kannatajate peal.