Ülesöömine väljendub kergemal kujul unisuses ja üleüldises loiduses, aga see võib põhjustada ka gaasivalu, kõrvetisi ning ebameeldivat kõhulahtisust. Korraga liiga palju süües tekib seedenäärmetes häireolukord ja suureneb järsult vere juurdevool seedeelunditesse. Aju annab unisuse ja loidusega märku oma verevarustuse vähenemisest. Seedetraktis võib see aga esile kutsuda tugevaid talitlushäireid või lausa põletikku. Eriti ohtlik on liigsöömine südame- ja suhkruhaigust põdevatele ning kõhunäärmepõletiku ja sapikivide käes vaevlevatele inimestele.

Kuna jõulukuu menüü on reeglina argipäeva toidulauast erinev, siis võivad lisaks ülesöömisele vaevusi põhjustada ka toiduallergia või toidutalumatus. Toiduallergia on kergemini tuvastatav, kuna selle sümptomid avalduvad kiiresti ja keha reaktsioon allergiale on tihtilugu äge. Seega on toiduallergia ja konkreetse tarbitud toiduaine seost lihtsam tuvastada. Jõulude ajal on allergilised nähud sageli seotud näiteks erinevate tsitruseliste või vürtsidega. Toiduallergia sümptomid avalduvad eelkõige hingamisteedes, seedekanalis või siis nahal. Hingamisteede allergilised vaevused väljenduvad sageli aevastamise ja nohuna, huuled, keel ning suulagi võivad sügeleda ning tursuda. Nahanähud avalduvad löövetena. Peamised seedekanali vaevused avalduvad oksendamise ja kõhulahtisusena.

Keerulisem on lugu toidutalumatusega, mida esineb kergemal või raskemal kujul paljudel inimestel, aga kuna selle nähud võivad avalduda alles paari-kolme päeva pärast, siis on seda raskem konkreetsete tarbitud toiduainetega seostada. Toidutalumatuse tunnusteks on tavaliselt seedetrakti- ja hingamishäired ning nahakahjustused. Toidutalumatuse ja toiduallergia tuvastamiseks leiab apteekidest kiirteste, millega on lihtne omal käel selgust saada, millised on need toiduained, mida peaks jõulude ajal, aga ka argipäeval vältima.

Kui endale on liiga tehtud ülesöömisega, siis oleks kõige parem, kui leiaksite võimaluse liigutamiseks. Eriti hea, kui saaksite näiteks õues jalutada. See aitab kiirendada seedimisprotsessi ja varustab organismi hapnikuga.

Kui läbi liikumise ei õnnestu seedimist turgutada või see ei anna piisavalt kiireid tulemusi,võib pöörduda ka apteekri poole.

Kõhupuhitus on suurenenud gaasihulk seedekulglas. See võib tekkida ülearuse õhu sissehingamisel, mis võib omakorda olla toidu liigkiire sisseahmimise tulemus. Samuti võivad kõhupuhitust tekitada süsihappegaasi sisaldavate jookide joomine, samuti raskesti seeduv toit, sooletalitluse häired, kõhunäärmeprobleemid jne. Kõhupuhituse leevenduseks on apteegi käsimüügis saadaval toimeainel simetikoon ja dimetikoon põhinevad ravimid. Looduslikest vahenditest aitavad kõhugaase vähendada ravimteed nagu näiteks köömne-, aedtilliseemne-, apteegikummeli-, mesika-, piparmündi ja koirohuteed.

Kõrvetised tekivad tugevalt happelise maosisaldise söögitorru tagasipaiskumise tagajärjel. Apteekides on müügil maohapet neutraliseerivat kaltsium- ja magneesiumkarbonaati sisaldavad preparaadid. Samuti saab apteegist osta ranitidiini, omeprasooli ja pantoprasooli sisaldavaid preparaate, mille toime põhineb maohappe tekkimise pärssimises. Kui midagi muud ei ole käepärast, leevendab lühiajaliselt kõrvetisi ka klaasitäie vee joomine.

Kõhulahtisuse puhul on soovitatav juua ohtralt toasooja gaasita mineraalvett ja kummeliteed, kasutada söetablette, tammekoore- ning mustikateed. Kõhulahtisuse ja seedehäirete leevendamiseks sobivad ka mustika-tammekoore-ingveritabletid. Kindlasti ei tohiks juua gaasiga vett ega piima.

Kui eelnevatest pole kõhulahtisuse puhul abi, võib kasutada loperamiidi. Kasuks tuleb kindlasti ka probiootikumide kasutamine.

Seedimist kergendavad preparaadid on ensüümpreparaadid , mille koostis sarnaneb inimese kõhunäärmes toodetavate seedeensüümidega.Seedimit kergendab ka looduslikku artišokki sisaldav preparaat, mis soodustab sapi eritumist ja stimuleerib rasvade lõhustumist. Mao ja soole seedetegevus paraneb, maksa töökoormus väheneb. Raskesti seeditav toit muutub organismile kergemini omastatavaks.

Arvestades, et jõulude ja aastavahetusega ei kaasne tihtilugu ainult toiduga liialdamine, vaid ka alkoholi liigtarbimine, siis järgnevalt ka mõningad näpunäited ka sellest tulenevate vaevuste vähendamiseks. Kõige lihtsam on meeles pidada, et alkoholi kõrvale tasuks kindlasti juua vähemalt samas koguses mittealkohoolset vedelikku. Samas ei ole kindlasti soovitatav tarbida alkoholi koos kihisevate jookidega, kuna alkohol koos gaseeritud joogiga satub tunduvalt kiiremini verre ning tekitab kiiremini joobe.

Apteegis müüdavad nn pohmellipreparaadid tuleks sisse võtta juba enne pidu, aga abi on ka peale meeleolukat õhtut võetuna.

Alkohol stimuleerib neere rohkem uriini tootma ja põhjustab seeläbi organismis vedelikupuuduse. Sellest on tingitud ka peavalu. Kohe peale ärkamist on seega mõistlik juua klaas vett ja niimoodi jätkata iga tunni järel. Veele võiks võimalusel lisada lahustuvat C-vitamiini, sest see kiirendab alkoholi ainevahetust maksas. Mida kiiremini alkohol verest kaob, seda kiirem on toibumine. Peavalu vastu aitavad tavapärased valuvaigistid nagu paratsetamool ja ibuprofeen. Samas tuleks nende võtmisega alkoholitarvitamise järel olla ettevaatlik, kuna need võivad omakorda ärritada seedetrakti, mis on juba alkoholist ärritatud.