Alkoholimürgistus on alkohoolsetes jookides sisalduva etanooli tarvitamisest põhjustatud äge mürgistusseisund, mille korral satub inimese elu tõsisesse ohtu.

Kuidas mõõdetakse purjusolekut?

Inimese purjusolekut mõõdetakse vere alkoholisisalduse põhjal promillides.
Promill väljendab arvulist suhet üks tuhande kohta ning seda tähistatakse ‰-märgiga. Näiteks 0,5‰ joove tähendab, et 1000 ml inimese organismis ringlevas veres on 0,5 ml puhast alkoholi.

Kust algab joove?

  • 0,01–0,06‰ Organismi loomulik alkoholisisaldus veres
    0,07–0,19‰ Alkoholisisalduse suurenemine söömise puhul
    0,20–0,49‰ Alkoholi tarvitanud, kuid purjusoleku tunnusteta
    0,50–1,50‰ Kerge joove
    1,51–2,50‰ Keskmine joove
    2,51–3,00‰ Raske joove
    3,01–5,00‰ Üliraske joove, mis võib lõppeda surmaga
    Üle 5,00‰ Surmav alkoholimürgistus

Kuidas jagunevad joobeastmed?

Kerge joove: inimese enesetunne paraneb, enesekriitika väheneb. Käitumine ja kõne muutuvad uljamaks, kergemeelsemaks ja hoolimatuks. Meeleolu tõuseb, inimene muutub jutukaks. Liigutused elavnevad, nende täpsus aga väheneb. Tekivad koordinatsiooni- ja kerged tasakaaluhäired. Nägu õhetab kergelt, silmade sidekest punetab.

Keskmine joove: sõpruseavaldused võivad vahelduda vihapursetega. Kaalutlemine ja kriitika on sedavõrd vähenenud, et sageli öeldakse asju ja tehakse tegusid, mida kaine peaga häbenetaks. Keel muutub pehmeks, hääldus ebaselgeks. Liigutused on kohmakad ning ebatäpsed. Seistes inimene kõigub, kõndides taarub ja tuigub.

Raske joove: raskes joobes inimesega on keeruline või lausa võimatu kontakti saada. Mõttekäigud ja kõne on hüplevad ja katkendlikud, jutt artikulatsioonihäirete tõttu ebaselge. Inimene seisab suurivaevu jalul, tihti kukub, tõuseb ja kukub taas. Raskes joobes inimene võib uinuda peolaua ääres, bussis, pargipingil, tänaval või koguni lumehanges. Teadvus häguneb. Võime ümbrusest muljeid vastu võtta ja neile reageerida halveneb järk-järgult, kuni jõuab lõpuks koomaseisundini.

Joove kasvab ka pärast joomist

Inimese alkoholisisaldus veres võib suureneda isegi pärast teadvusekaotust, sest alkoholi imendumine maost ja soolestikust vereringesse võtab rohkem aega kui joomine ise. Vale on arvata, et alkoholimürgistusega inimene magab end lihtsalt välja.

Miks on oksendamine ohtlik?

Oksendamine on liigse koguse alkoholi joomisel üsna tavaline, sest alkohol ärritab magu. Alkoholimürgistuse tõttu teadvuse kaotanud inimese puhul on oht, et okse satub hingamisteedesse ja ta lämbub.

Mis ähvardab lapsi?

Alkoholimürgistus võib tekkida ka kogemata, kui inimene joob enda teadmata alkoholi sisaldavat jooki. Näiteks, kui lapsed joovad täiskasvanutest lohakile jäänud alkoholi, pidades seda limonaadiks.

Kui olukord on kriitiline

Kuidas aru saada, et alkoholimürgistuse saanud inimese seisund on muutumas või muutunud kriitiliseks?

Alkoholimürgistuse kriitilised nähud on:

Oksendamine ja krambid

  • Vaimne segasus. Inimene on muutunud tundetuks, tuimaks või letargiliseks. Teda pole võimalik äratada ning tegemist võib olla koomaseisundiga
  • Aeglustunud hingamine sagedusega vähem kui 8 korda minutis
  • Ebakorrapärane hingamine hingetõmmete vaheajaga 10 sekundit või rohkem
  • Madal kehatemperatuur ning kahvatuks ja sinakaks tõmbunud nahk

Miks vajab alkoholimürgistusega inimene kiiresti abi?

  • Ta võib lämbuda omaenda okse kätte.
    Oksendamisest tingitud suur vedelikukaotus võib kutsuda esile krambid, püsiva ajukahjustuse või surma.
    Veresuhkru tase langeb ja see võib põhjustada krampe.
    Kehatemperatuur alaneb, mistõttu inimene võib surnuks külmuda.
    Hingamine aeglustub, muutub ebakorrapäraseks ja võib seiskuda.
    Süda töötab ebakorrapäraselt ja võib seiskuda.

Mida teha, kui kahtlustad alkoholimürgistust?

  • Tea ohumärke ning ära jää ootama, kuni kõik neist on ilmnenud. Teadvuse kaotanud inimene võib surra.
  • Kui kahtlustad alkoholi liigjoomist, helista hädaabinumbril 112.
  • Inimesele, kelle hingamine on lakanud, tuleb kohe alustada kunstliku hingamise tegemist ning jätkata sellega kuni kiirabi saabumiseni või kuni inimesel taastuvad hingamine ja vereringe.
  • Ära karda kutsuda kiirabi sõbrale, kes on liiga palju joonud. Hirmust piinliku olukorra ees on olulisem tema ellujäämine.

Esmaabi alkoholimürgistuse korral

Alkoholimürgistuse puhul võib inimese elu sõltuda just sinust. Ning sinu elu kellestki teisest. Kuidas õigesti tegutseda?

  • Kui inimene on teadvusel ja võimeline jooma, anna talle vett.
  • Kui inimene ei suuda vett juua, kutsu kiirabi. Oksendamisest tulenev suur vedelikukaotus võib olla eluohtlik.
  • Kui inimene on teadvuseta:
    - Tõsta endapoolne käsi üle inimese pea.
    - Keera inimene ettevaatlikult külili, näoga enda poole.
    - Kalluta pead nii, et lamaja saaks vabalt hingata. Lükka endapoolne käsi lamaja pea alla nii, et ta pea püsiks kindlalt sellises asendis, nagu pildil näidatud. Sellega kõrvaldad oksendamise korral tekkiva lämbumisohu.
    - Jää kiirabi saabumiseni tema kõrvale ja kontrolli pidevalt, kas ta hingab ning kas tema vereringe töötab (proovi, kas sõrmega põsele vajutades tekkiv valge laik omandab taas normaalse värvi). Kata tema keha soojalt kinni, kuid vabasta ta riietest, mis võivad hingamist takistada.

Kui inimene magab ennast välja ega vaja arstiabi, ei tohi teda siiski järelevalveta jätta.

Vaata, et ta magaks külili ning aseta tema selja taha padi, et ta ei vajuks selili. Nii ei ähvarda teda lämbumine, kui ta peaks magades oksendama hakkama.

Jää inimese juurde ning aja ta aeg-ajalt üles, et kontrollida, kas ta on endiselt teadvusel.
Magades võib vere alkoholisisaldus jätkata tõusmist, kuna organism alles lagundab joodud alkoholi.

See tähendab, et inimene võib magama minnes olla teadvusel, ent kaotada teadvuse hiljem magades. Kui inimene ei ärka, kutsu kindlasti kiirabi!

Kui inimese seisund vahepeal muutub (teadvus hägustub, hingamine aeglustub, tema nahk on kahvatu või külm), on ikkagi tekkinud alkoholimürgistus. Kutsu kiirabi!

Allikas: Alkoinfo.ee