Karda paradontiiti

Hambaid ümbritsev ige on normaalselt roosat värvi, ümbritseb hambaid tihedalt ja on kinnitunud alveolaarluule. Ige katab hambajuure pinda kuni kroonini. Põletikuvaba ige ei veritse ei hambaid pestes ega puudutades.
Gingiviit ehk igemepõletik haarab hambaid ümbritsevaid igemeid. Ige punetab, tursub ja veritseb, millega kaasneb valu ja halb hingeõhk. Gingiviidi puhul pole õnneks hamba kinnitus luu külge kahjustunud.
„Igemepõletikku tekitavad hambakatus elavad kindlad mikroobid, mis antakse perekonnas üle vanematelt lastele. Kui hambaid puhastada vaid kord päevas, pole see hambakatu eemaldamiseks piisav,” selgitab Ohu. Hambakivi põletikku ei tekita, vaid muudab hambapinna karedaks ja soodustab katu kogunemist. Katu teket soodustavad ka hambaaugud, ebatäpsed täidised ja proteesid.
Tohtri sõnul algab põletik tavaliselt hambavahedest ja seega soodustab selle teket hambavahede puhastamata jätmine. Igemepõletiku puhul mängib oma osa ka geneetika ja immuunsus. „Igemehaigusi tekitavad veel suitsetamine, diabeet, hormonaalsed muutused ja verehaigused,” märgib Ohu.
Parodontiidi korral on põletik levinud juba sügavamale ja kahjustab hamba kinnituskudesid, hävitades hambaid ümbritseva lõualuu. Kõigile põletikutunnustele lisaks võivad igemed taanduda ja hammas justkui muutub pikemaks. Hammaste vahele võivad tekkida ka vahed ning hambad võivad hakata liikuma.
Ravis on väga tähtis õigete suuhügieenivõtete õpetamine ja üldse suuhügieeni parandamine. Arst võib küll eemaldada igemetaskust mikroobid, aga kui patsient ei suuda korralikku hügieeni säilitada, tuleb põletik ruttu tagasi.
„Ravi tulemus sõltub väga palju patsiendi motiveeritusest. Gingiviidi raviks piisab sageli suuhügieenivõtete parandamisest,” ütleb Ohu. Hambaid tuleb pesta kaks korda päevas pehme harjaga, kasutada hambaniiti ja hambavaheharju ning loputada suud pärast pesu suuveega. Parodontiidi ravis tuleb teostada igemetaskute sügavpuhastus.

Kui ige taandub

Igemete taandumist tekitavad trauma ja põletik. Trauma võib tekkida ka liiga kõvast hambaharjast ja valest harjamistehnikast (nn liiga korralike hambapesijate mure). Ige võib taanduda ka trauma ning pikka aega kestnud põletiku tagajärjel. Sageli ei julge inimesed veritsevaid igemeid harjata, kuid siis jääb katt eemaldamata ja põletik süveneb.
Igeme taandumise ravis on väga tähtis põletik peatada ja järgida õiget suuhügieeni, mida tuleb õpetada juba lastele ja mida peavad endastmõistetavalt teadma ka täiskasvanud. Selleks on vaja pehmete harjastega hambaharja, millega tuleb hambaid harjata hommikul ja õhtul suunaga igeme poolt krooni poole, lisaks tuleb kergelt harjata igemeid ning puhastada keelt. Taandunud iget saab korrigeerida ka kirurgiliselt.
Ohu ütlust mööda esineb igemehaigusi nii meestel kui ka naistel, kuid ravitulemused on paremad naistel, sest naised on usinamad hügieenivõtete kasutajad. „Varasemaga võrreldes on rohkem igemeprobleeme ka noortel. Tundub, et toitumusharjumused on muutunud, samuti kasvanud pinge ja stress,” märgib tohter.

Allikas: Eesti Päevalehe erileht Terve Pere

Õige suuhügieen ja hambaarsti külastamine paar korda aastas aitavad vältida tülikaid igemehaigusi.