Hambapastad tundlikele hammastele

Hammaste tundlikkus on küllalt sage probleem. Üheks selle põhjustajaks on hambaemaili kulumine, mis võib osalt olla seotud vanusest tingitud loomuliku kulumisega (alates 30. eluaastast), aga ka liigse kihisevate jookide või siis ka sagedase värskete puuviljade tarbimisega.

Hambaemaili kulumist kiirendab ka liiga tugeva hambaharja kasutamine.

Lisaks eelnimetatule võib hammaste tundlikkust põhjustada ka kehv suuhügieen.

Selle tulemusel tekib igeme piirile hambakatt, mis aja jooksul kivistub ja kogub endasse baktereid. Bakterid omakorda põhjustavad aga igemepõletikku, mille tulemusel lööb ige hamba küljest lahti ja võib alla vajudes paljastada hambaluu.

Hambaluu pind on poorne ja poorid on otse seotud hambanärviga. Paljastuvad tuhanded dentiinikanalid (mikrotorukesed), mis on ühenduses hambanärviga. Need torukesed kannavad hambanärvini külma, kuuma ja rõhumuutuse ärritust. Inimene tunneb seda valuna.

Uuringutega on tõestatud, et üks inimene kolmest kannatab dentiini ülitundlikkuse all.

Millised ained tuleks tundlikele hammastele loodud hambapastade koostisest otsida?

Kõige uuemateks tundlikkust vähendavad koostisained on tinafluoriid ja bioadhesiivne polümeer, mis toetavad tuubulite kiiret ning vastupidavat sulgemist, mistõttu hammaste ülitundlikkus väheneb juba esimesel kasutuskorral.

Vanadeks headeks koostisaineteks, mis on ennast juba tõestanud on trontsiumkloriidheksahüdraat,
hüdroksüapatiidi mikrokristallid, kaaliumkloriid, naatriumfluoriid ja kaaliumnitraat.

Hambapastad igemeprobleemide korral

Uuringutega on kindlaks tehtud, et igal teisel inimesel igemed veritsevad. Veri süljes hammaste harjamisel ei ole normaalne. Tegelikult võib see olla varajane igemehaiguse tunnus ja võib olla esimene samm hammaste kaotuse suunas.

Ei ole vahet, kas märkate verd hammaste harjamisel kraanikausis aeg-ajalt või iga päev, veritsevaid igemeid ei tohiks mitte kunagi tähelepanuta jätta.

Veritsevate igemete korral on soovitatav kasutada spetsiaalset hambapastat, mis aitab peatada ja ennetada igemete veritsust.

See on spetsiaalselt loodud füüsiliselt kõrvaldama igemete veritsuse põhjuseid: takistades bakterite kogunemist igemejoonele ning aidates tihendada igeme ja hamba kokkupuutekohta.

Sobib igapäevaseks kasutamiseks, tugevdab hambaid ja värskendab hingeõhku.

Valgendavad hambapastad

Valgendavate hambapastade valikul tasub olla ettevaatlik, kuna enamasti põhineb toime abrasiivainetel , mis ei ole mõeldud igapäevaseks kasutamiseks ja nende abil hambaid loomulikust toonist heledamaks valgendada ei saa. – Küll aga saab eemaldada toidust, veinist, kohvist, teest või tubakast tingitud plekke.

Samas paljud tundlikele hammastele mõeldud hambapastad on ka kergelt valgendava toimega – neid võib kasutada igapäevaselt.

Allikas: Südameapteek