Kuigi une hulk, mida inimesed vajavad, sõltub vanusest ja füüsilisest aktiivsusest, peaks enamik täiskasvanuid igal ööl magama 7-9 tundi. Paljude jaoks jääb see eesmärk kättesaamatuks: Haiguste Ennetamise ja Tõrje Keskuse (CDC) andmetel magab umbes kolmandik ameeriklastest vähem kui seitse tundi.

Uni on ülimalt oluline, et aju ja keha saaksid parimal viisil toimida. Kui inimene ei saa piisavalt magada, on keerulisem informatsiooni meeles pidada, kompleksselt mõelda ning keskenduda.

Unetunde vähendades saab keha sellest aru ka siis, kui sa ise seda ei märka. Ühes uneuuringus vähendati katsealuste unetunde kuuele – uuringus osalenute kognitiivne sooritusvõime ning reaktsioon langesid, nagu oleks nad kaks ööd vahele jätnud.

Sellest hoolimata arvab uneekspert ja Loughborough ülikooli unekeskuse kunagine direktor Jim Horne, et on võimalik õpetada end vähem magama. Tema väitel on unetundide vajadus inimeseti erinev ning mured selle pärast, et 7-9 unetundi öösel täis ei tule, üle paisutatud. Horne ei soovita vähem magada, kuid soovitab vähem muretseda selle üle, kas piisavalt magatakse. Horne’i uuring näitab, et regulaarset und on võimalik vähendada umbes kuue tunnini öösel, millele lisandub lühike uinak päeva jooksul – kui seda tehakse järk-järgult.

Järjest hiljem magama minemine võib mõningatel juhtudel töötada, kuid Horne ei soovita seda inimestele, kes juba niigi tunnevad, et nende uneaeg pole piisav.

Kui päeval tuntakse end unisena, pole kuus tundi und piisav, ütleb Horne ning soovitab rohkem muretseda une kvaliteedi kui kvantiteedi pärast.

Parema une võivad tuua näiteks pärastlõunane treening, rikkaliku õhtusöögi vältimine, ekraanide vältimine enne magama minekut ning pime ja vaikne magamistuba.

Allikas: Kliinik.ee