Projekt käivitatakse Tallinnas ning seejärel liigutakse edasi Ida-Virumaale, Järvamaale ja Viljandimaale. Eesmärk on pöörata tähelepanu melanoomi ennetamise vajadusele. Lisaks tutvustatakse tehnoloogiat, mille abil saavad perearstid võtta suurema rolli nahavähi ennetamisel.

Perearst Eva Gustavsoni sõnul annab see patsientidele hea võimaluse mugavaks sünnimärkide uuringuks. „Dermtest toetab paremat koostööd eriarstidega, et pakkuda patsientidele kiiremini abi“ märkis dr Gustavson.

Pilte hindav dermatoloog Dr Ulvi Loite tõi välja, kui tähtis on anda esmatasandi arstidele paremad vahendid melanoomi ennetamiseks ja varaseks tuvastamiseks. „Täieliku paranemise tõenäosus on vähi arengu varases etapis oluliselt suurem ning varane märkamine seetõttu äärmiselt oluline,“ lisas dr Loite.

Eestis diagnoositakse igal aastal üle 230 melanoomi esmasjuhu ning melanoomist tingitud surmasid on aastas enam kui poolesada. Samas on järjekorrad eriarstidele pikad ning keskustest eemal dermatolooge vähe. Seetõttu tuleb appi võtta infotehnoloogia, et probleemiga juba esmatasandil tegeleda. Dermtest muudabki melanoomi ennetamise ja ravi kaasaegse tehnoloogia abiga oluliselt tõhusamaks ning maapiirkondades kättesaadavamaks.

Hetkel kasutavad kõnealust tehnoloogiat Ülikooli Perearstikeskus Tartus, Pärnu Kesklinna Tervisekeskus ning Viimsi SPA tervisekeskus. Tulevikus soovitakse luua kõikides Eesti maakondades võimalus sünnimärkide uuringu tegemiseks. Patsiendile on teenus tasuline.