Rottidega läbi viidud katses selgus, et vabal ajal jooksmine suurendas aeroobset võimekust ja parandas glükoosi ainevahetust. Täiskasvanueas alanud füüsiline aktiivsus aga loomade eluiga ei pikendanud.

Inimestel korraldatud uuringus leiti, et mitteidentsetel kaksikutel on suurem füüsiline aktiivsus seotud pikema elueaga. Identsete kaksikute analüüsides, kus võrreldi aktiivsemat ja vähemaktiivset kaksikut, ei leitud eluea osas erinevust.

Uurijad märgivad, et erinevus füüsilise aktiivsuse osas oli suurem mitteidentsetel kaksikutel, kes on omavahel geneetiliselt erinevad; geneetiliselt identsete kaksikute füüsilise aktiivsuse tasemed olid omavahel sarnasemad.

Kuigi füüsilisel aktiivsusel on hästi teada erinevad positiivsed mõjud tervisele, ei mõjutanud täiskasvanuea füüsiline aktiivsus eluiga ei rottidel ega inimestel.

Uurijad järeldavad, et geneetilised tegurid mõjutavad nii füüsilist aktiivsust kui ka eluiga. Füüsiline aktiivsus lapseeas võib eluiga mõjutada, aga see vajab tulevikus täiendavaid uuringuid.

Allikas: Kliinik.ee