Eestimaalaste maksa teadlikkust käsitlenud Norstati uuring näitas, et ehkki küsitletud teadsid suhteliselt hästi, et maks asub paremal pool rindkere all (68%), oskas maksa suurust õigesti hinnata vaid 34% vastanutest. Valdav enamik alahindab maksa suurust, seejuures 56% peab maksa sama suureks kui tennisepall ja 10% umbes sama suureks kui golfipall.

Israeli sõnul võib maksa pidada meie organismi kaitsekilbiks ja keemialaboriks, mis kaitseb organismi kahjulike ainete ning keskkonnamõjude eest. „Maksa kanda on üle 500 funktsiooni, millest kõige tähtsamad on ainevahetuses osalemine, vere puhastamine ja verekoguse reguleerimine, ohtlike bakterite hävitamine ning kasulike vitamiinide, nagu D-, K-, PP- ja B-grupi vitamiinide kogumine. Lisaks toodab maks A-vitamiini, mis on eelkõige oluline nägemisprotsessideks, antioksüdantseks regulatsiooniks ning organismi viljakusvõime tagamiseks,“ selgitas ta.

Värske uuring näitas, et eestimaalaste seas on tuntuim maksa funktsioon organismi sattunud mürkainete kahjutuks tegemine ja vere puhastamine, mida teadis ühtekokku 88% küsitletutest. 42% oli teadlik, et maks osaleb ainevahetuses, kuid ekslikult arvas 8% küsitletutest, et maks toodab insuliini ning uriini (5%), mis siiski maksa funktsioonide alla ei kuulu.

„Kuigi maks ei ole nii romantiline nagu süda, ei tohiks see saada vähem tähelepanu ja hoolt. Maks on väga eriline organ, kuid selle olemasolu ja tähtsus kipuvad sageli ununema. Kutsun kõiki üles mõtlema ja hoolima oma maksast samamoodi nagu südamest,“ sõnas Israel.

Tema sõnul saavad inimesed oma maksa tervise heaks väga palju ise ära teha – lihtsad võtted on hoiduda alkoholist või piirata selle tarbimist, ei tohiks liialdada suure rasvasisaldusega toiduga ning tuleks jälgida, et toidusedelis oleks rohkelt köögivilju. Kindlasti ei tohiks peljata ka apteekri või perearstiga nõu pidamist.