Järgnevalt on käsitletud olulisemaid teemasid, millega mehed väga tihti apteekri või arsti juurde ei jõua, kuid mis on äärmiselt olulised, et elada kvaliteetselt ning pikendada oma tervelt elatatud eluiga.

Eesnäärme tervis

Kuigi eesnäärmevähk on meestel teadaolevalt suurima geneetilise riskiga kasvajaline muutus, siis kahtlemata mängib olulist rolli ka elustiil ja keskkond meie ümber, lisaks perekondlikule ja vanuselisele eelsoodumusele ka ülekaal. Kindlasti on riskifaktoriks ravimata jäätud prostatiit (ehk eesnäärmepõletik) või selle hilinenud ravi. Minimaalseks esmaseks tervisekontrolliks võiks mehed teha ära koduse Prostata kiirtesti, mida müüakse apteekides ning millega on võimalik kodustes tingimustes määrata PSA`d.

Uuringud on näidanud, et eesnäärmevähki haigestumise riski vähendavad vitamiinid, eelkõige D- ja E-vitamiin. Samuti on teada, et tomatites leiduv antioksüdant lükopeen, seentes leiduv seleen ning kalamaksaõlist saadav omega3 rasvhapped on eesnäärmekasvaja arengu suhtes kaitsva toimega. Riski aga suurendavad loomsete rasvade ülemäärane tarbimine ning sealt tulenevalt ka ülekaal.
Juuste väljalangemine

Juuste väljalangemist on kahte tüüpi: difuusne ja koldeline (alopecia areata). Alopecia androgenetica ehk mehetüüpi juuksetus, mida mõnikord nimetatakse ka kiilaspäisuseks, sest see võib esineda ka naistel ning on kõige sagedasem difuusse juuste väljalangemise põhjus. Teised difuusse juuste väljalangemise põhjused on juuste krooniline puhkefaas, hüpotüreoos ehk kilpnäärme alatalitlus, raskekujuline raua defitsiit ja valgupuudus.

Apteegis on olemas Evonia Hair Booster vitamiinid, mis on just meestüüpi kiilanemise peatamiseks. Nende koostises on spetsiaalselt valitud toimeained, mis tugevdab juuksejuuri ja vähendavad enneaegset juuste väljalangemist.

Seksuaaltervis

Seksuaalhäired on palju laiem mõiste või üldnimetus, mis hõlmab väga erinevaid seksuaalsusega seotud soovide, aistingute ja funktsioonide muutusi ja patoloogiaid. Laiemalt võttes võib selle probleemi jagada kolmeks – erektsioonihäired, ejakulatsioonihäired ja libiido muutused.

Oluline on teada, et nendele probleemidele on väga efektiivseid medikamentoosseid ravivõimalusi, mida saab määrata nii perearst, uroloog kui androloog. Apteegi käsimüügis olevatest preparaatidest tõstab iidne maca juur viljakust ning seksuaalset võimekust, lisaks sellele ka immuunsüsteemi.

Südame- ja veresoonkonna haigused

Südame- ja veresoonkonna haigused on südant või veresooni kahjustavad haigused – ateroskleroos, krooniline südamepuudulikkus, südame isheemiatõbi, perifeersete arterite haigused. On riskitegureid, mida me muuta ei saa, nagu vanus (vanuse kasvades suureneb ka risk jääda SVH) ja perekondlik eelsoodumus. Kuid on mitmeid faktorid, mida me ise muuta saame, nagu:

  • kõrge vererõhk – pidevalt üle normi kõrge rõhk kahjustab veresooni ja südant;
  • suitsetamine ja teiste tubakatoodete kasutamisest loobumine;
  • suurenenud vööümbermõõt (meestel kuni 94cm, tervisele ohtlik ümbermõõt on üle 102cm) ja sellest tulenevalt ka ülekaal;
  • tasakaalustamata toit – vaadata üle, mida me sööme, kui palju ja millal;
  • alkohol – selle liigtarvitamine on riskifaktorite seisukohalt kolmandal kohal kõrge vererõhu ja suitsetamise järel;
  • vähene kehaline aktiivsus;
  • kõrge kolesterool;
  • kõrgenenud veresuhkur;
  • diabeet;
  • stress ja psühhosotsiaalsed tegurid.

Väga heaks toidulisandiks on oomega3, mida meie organism ise ei tooda ning mida saame peamiselt – lõhest, linaseemnetest, kreeka pähklitest, kanepi- ja kõrvitsaseemnetest. Kuid kuna meie toidulaual neid väga tihti ei esine, siis oleks hea seda juurde tarvitada.

Alkoholiga seotud tervisemured

Alkohol on tõsine riskitegur paljude haiguste puhul – südame- ja veresoonkonna haigused, eesnäärme probleemid, norskamine, ülekaal jne. Väga suurel määral kahjustab alkohol maksa, mille tagajärjel tekib maksakoe põletik ja selle hävimine.

Apteegis on saadaval maksa puhastavad preparaadid, nagu – võilill artišokiga, sojaubede fosfolipiididel baseeruv Essentsiale ja Carsil, mille toimeaineks on Hariliku Maarjaohaka seemnetest saadav silümariin.

Kehakaal

Nagu ka alkohol ja suitsetamine, on kehakaal oluline riskifaktor pea kõigi haiguste esinemisel. Normaalne kehamassiindeks on 19 - 24,9 ning oluline on jälgida ka vööümbermõõtu, mis meestel peaks olema kuni 94cm. Jälgida ka keharasva protsenti ning lihasmassi protsenti ning selleks on väga hea võimalus olemas nii valitud apteekides kui spordisaalides.

Kehakaalu langetamisel ei saa lootma jääda ainult apteegis saada olevatele preparaatidele ning toitumise korrigeerimisele, tähtis ja suur osa on ka füüsilisel aktiivsusel. Suurenenud magusaisu korral võiks kontrollida ka veresuhkrut, sest selle taga võib ennast peita ka diabeet.
Norskamine

Hingamishäired põhjustavad öösiti sagedasi ja sügavaid hapnikupuuduse hooge, kuni mitmekümneid kordi tunnis. Selliste hoogude ajal on hapniku puuduses kogu organism, kaasa arvatud aju.

Apteegist on võimalik norskamise vähendamiseks soetada korduvkasutatavat ninasõõrmete laiendaja, mida on olemas kahes erinevas suuruses. Aitab ta sellise norskamise korral, mis on tingitud kitsatest ninakäikudest.

Põiepõletik

Ka meestel esineb põiepõletikku ehk tsüstiiti. Kui urineerimise sagedus on alanud järsku ning see kimbutab ka päeval ning mõnikord kaasneb ka valulik urineerimine, siis on põhjust kahtlustada ka põiepõletikku.

Kõige kergem viis probleemile lahendus saada on apteegist osta analüüsitops ning viia uriiniproov perearstikeskusesse, kus on võimalik vastus saada kohapeal. Lisaks sellele on koduseks kasutamiseks mõeldud ka kuseteede infektsiooni kiirtest, mida võib kasutada nii mehed kui naised, et varakult tuvastada kuseteede põletikku ja bakteriaalset infektsiooni.

Hemorroidid

Kui hemorroidid on tekkinud, siis ei kao need enam ilma kirurgilise ravita kuhugi, võimalik on leevendada sümptomeid ja hemorroidide suurust vähendada läbi põletikulise turse alandamise.

Valu leevendamiseks sobivad väga hästi käsimüügis olevas MSPVA`d (ibuprofeen, paratsetamool, naprokseen). Paikseks raviks võib kasutada apteegis müügil olevaid spetsiaalseid pärakuküünlaid ja salve. Kui apteegist saadaolevad tooted ei anna soovitud tulemust või probleem süveneb, tuleb pöörduda oma perearsti poole, kes vajadusel suunab teid edasi kirurgi/proktoloogi vastuvõtule.

Uretriit

Uretriit on mikroobide poolt põhjustatud põletik kusejuhas, mis väljendub eritisena ureetrast, sagedamini valulikkusena urineerimise ajal. Kuna haigustekitaja mikroobi ülekanne toimub peamiselt seksuaalkontakti vahendusel, siis esineb kusitipõletik sagedamini noortel seksuaalselt aktiivsetel inimestel. Uretriit on kõige sagedamini esinev sugulisel teel levivate infektsioonidega seotud sündroom meestel.

Mehed peaksid külastama regulaarselt oma arsti! Sellega kingite kvaliteetseid lisaaastaid nii endale, kui ka oma perele ning pere on selle eest väga tänulik. Ära häbene küsida arsti ning apteekri käest lahendust oma probleemidele, iga väike probleem võib olla mõne suure asja alguseks. Märka neid ja tegutse nendega varakult ja kohe.

Allikas: Südameapteek