Digiväljaanded on erakordselt mugavad – hommikune ajaleht tuuakse igal hommikul “otse voodisse”, kui nutiseadet voodi kõrval hoida. Korralikud digiväljaanded on olemas nii päevalehtedel kui ka nädalalehtedel, nagu Eesti Päevaleht ja Eesti Ekspress, ja e-raamatud haaravad üha suuremat osa raamatuturust. Kui raamat keset ööd või reisi otsa saab saab paari nupuvajutusega uue tellida.

Endine peaminister Andrus Ansip tunnistas hiljutises intervjuus Eesti Ekspressile, et läheb magama ja ärkab tahvelarvutiga.

Ühest Ameerikas läbi viidud uuringust on välja tulnud, et ligi 70% Ameerika täiskasvanutest on kogenud ebamugavustunnet silmades pideva elektoonikaseadmetega töötamise tagajärjel. Pidev digitaalsete seadmete kasutamine võib põhjustada probleeme.

Katriine Lauri sõnul on silmaprobleemide põhjused pigem halbades kasutamisharjumustes: “Unustatakse end tundideks seadet vaatama, tegemata puhkepause. Vaadatakse ainiti ekraani, unustades pilgutada. See aga kuivatab silma rohkem ning kui silmad ei ole niisutatud, on tagajärjeks silmade ärritus ja silmade punasus.”
Täiendav koormus silmadele tuleb sellest, et lisaks päevasele kontoritööle arvutiga vaadatakse lõunapausidel, ühistranspordis ja õhtul kodus nutiseadmeid ja televiisorit, puhkamata terve päeva jooksul korralikult silma.
“Kuna arvutiga töötamine ning erinevate nutiseadmete kasutamine on suuresti väga paljude inimeste igapäeva elu osa, siis ei ole suurt vahet, kas loeme oma igapäevased uudiseid paberkandjalt või ekraanilt. Lihtsalt tuleb teha piisavalt pause,” selgitab Katriine Lauri ning täpsustab, et silmi tuleks puhata iga 30 minuti tagant.

Silmad on väsinud, kui nad punetavad, on kuivad, kipitavad, jooksevad vett, on ärritunud või pilt läheb ekraani vaadates topelt.

Et silmi puhata on kasulik teha harjutusi. Näiteks iga poole tunni tagant vaata kaugele lõpmatusse ning siis enda nina ees olevale näpule. Seda harjutust tuleks korrata kolm korda. Piisab ka kaheminutilisest nö pilgu puhkamisest, vaadates kaugusesse – näiteks aknast välja.

Uuringut selle kohta, kas voodis digilehe lugemine on kahjulikum kui laua taga, ei ole Lauri kohanud. Ta arvab, et see ei ole kuigi määrav.

Digiväljaannete ja –raamatute lugemisel tuleb optometristi sõnul silmas pidada samu nõuandeid mis töös ekraanidega üldiselt:

1. Jälgi, et asend on ergonoomiline, et kael ei jääks kangeks.
2. Jälgi, et päikesevalgus või lambivalgus ei lange selja tagant otse ekraanile vaid normaalselt kogu ruumis ühtlaselt.
3. Ära kasuta arvutit pimedas vaid ühtlase normaalse valguse käes.
4. Kui vaatad arvuti või nutiseadme ekraani, ära hoia ekraani maksimaalse ereduse peal.
5. Prillikandjana ning pideva arvutikasutajana kasuta sinist valgust ja UV valgust blokeerivaid prilliklaase.