Tegelikult mitte ainult puhkusel olles, vaid ka peale pikka väsitavat tööpäeva kipuvad inimesed end erinevate toitudega premeerima. Sageli tehakse seda magusaga - šokolaad, koogid ja snäkid, mille tulemusena tekivad liigsed kilod kiiremini kui arvatakse. Inimese aju on treenitud nägema seost kahe asja (A ja B) vahel, mille tulemusena kujuneb välja harjumus. Nii mõtleme kuumal suveilmal külmast jäätisest ja stressirikkal tööpäev šokolaadist. Kuidas sellega toime tulla nii, et kõhuümbermõõt ei paisuks?

Üks hiljutine teadustöö otsis probleemile lahendust ning uuris, kuidas aju treenida nii, et ennast tervislikuma toiduga premeeritaks. Kuigi uuringus on mõned miinused - vähe osalejaid ja nende väga erinevad toitumisharjumused algusperioodil, tasub sellest nii mõndagi kõrva taha panna.

Teadustöö käigus jagati 13 osalejat kahte gruppi. Ühes grupis asendati toitainevaene rämpstoit kõrgema kiudaine ja valgusisaldusega toiduga. Samuti prooviti hoida maitset võimalikult sarnasena varasemale toidule, mida osalejad olid harjunud sööma. Teine grupp oli kontrollgrupp ehk nende toitumisharjumusi ei muudetud.

Lisaks muutustele kehakaalus pöörati tähelepanu ka uuritute ajutegevusele. Kuuekuulise katse alguses ja lõpus tehti kõigile osalejatele aju MRI-uuring, mille põhjal hinnati aju reaktsiooni erinevate toitude suhtes. Selleks näidati osalejatele ahvatlevaid pilte nii rammusast magusast (kommid, šokolaad) kui kalorivaestest värsketest salatitest. Ilmnes, et nendel, kes kuuekuulisel testiperioodil tõstsid oma toidumenüüs kiudainesisaldust ja valkude osakaalu (asendasid ebatervislikumad toidud tervislikumatega), muutus aju reageering ebatervislikuma toidu (magustoit ja šokolaad) suhtes neutraalsemaks. See tähendab, et premeerimist soodustavad osakesed olid eksperimendigrupi liikmete ajudes muutunud ning soov ebatervislikuma toidu järele märgatavalt vähenenud. Samuti olid märkimisväärsed kehakaalu muutuste erinevused kahe grupi vahel: eksperimendigrupis −6.3 ± 1.0 kg vs kontrollgrupis +2.1 ± 1.1 kg.

Kas siis suvel jäätist süüa ei tohigi?

Natuke ikka võib, kuid asja mõte seisneb selles, et osa jäätise asemel tuleks juurde lisada natuke puuvilju (näiteks vaarikad, kirsid ja maasikad) või puuviljade asemel hoopis kaerahelbeid. See suurendab kiudainete osakaalu toidus ega põhjusta nii järsku veresuhkru kõikumist, mis omakorda tekitab nälga.

Kui varasemalt oli teada, et selline lähenemine võib aidata vähendada toiduga saadavat energiahulka, siis nüüd on avaldatud esimesed tõestused, et aju saab treenida nii, et tekiks kiusatus hoopis tervislikumate toitude järele. See parandab omakorda elukvaliteeti ja aitab hoiduda üleliigsetest kilodest.