Meditsiinilabori SYNLAB infektsioonhaiguste valdkonna juht dr Paul Naaber soovitab esmaseks sõeluuringuks antikehade määramist verest.

“C-hepatiit on seotud kõrgenenud maksavähi riskiga. Lihtsa ja tasuta analüüsiga on võimalik haigus varakult avastada ning ära hoida maksavähi teke,” koputab ta kõigile südamele.

Tänaseks on end testimas käinud suur hulk inimesi noortest kuni pensioniealisteni välja.

Märtsi lõpuni kestva kampaania raames saab kokku 1500 inimest SYNLABis üle Eesti tasuta C-hepatiidi vereanalüüsi teha, kõikidel on võimalus end testida maksavähi riski suhtes.

Tasuta vereanalüüsi tegemise info, kohad ja ajad on leitavad teavituskampaania kodulehel www.chepatiit.ee. Seal saad ka testida, kas kuulud haiguse riskigruppi.

Positiivsete vastuste puhul saavad ravikindlustusega inimesed (e-kirjaga) saatekirja eriarsti vastuvõtule Lääne-Tallinna Keskhaiglasse, Tartu Ülikooli Kliinikumi või Ida-Tallinna Keskhaiglasse.

Allikas: Kliinik.ee

C-hepatiit on maksapõletik, mida tekitab C-hepatiidi viirus ehk HCV. See levib peamiselt nakatunud vere kaudu (näiteks ühiste süstalde või nõelte kasutamine narkootikumide süstimisel), viiruse ülekandeks piisab isegi ühest veretilgast. Seksuaalsel teel levib nakkus harva.