“Sümptomid sarnanevad näiteks silmapõletikule või allergiale, mistõttu on seda lihtsalt peale vaadates raske diagnoosida. Tavaliselt vaevab kuivuse korral inimesi silmade kipitus, kihelus või liivatera tunne silmas, aga ka suurenenud pisaratevool,” selgitab apteeker.

Mis on silmade kuivuse peamised põhjused?

Silmade kuivuse põhjuseid on mitu. “Silmade liiga harva pilgutamine - pikka aega arvutiga töötamine, televiisori vaatamine, lugemine, igasugune lähitöö - kõik need mõjutavad meie silmade niiskustaset,” loetleb Virge Sokk. “Meid ümbritsevad keskkonnategurid on samuti oluliseks silmade tervise mõjutajateks. Kuiv õhk, mis on tingitud konditsioneerist ja ruumide kütmisest, kuivatab ka silmi. Näiteks suvel ka liiga soe temperatuur või tuul jätab silmadele oma jälje. Põhjustajaid võib leida samuti mõnede haiguste ja ravimite seast,” jätkab proviisor.

Samuti võib kuivust põhjustada vananemine või erinevad hormonaalsed muutused, nagu menopaus, rasedus ja rinnaga toitmine.

Kas päike ja silmade kuivus on omavahel seotud?

Proviisor tõdeb, et päike ja silmade kuivus on mingil määral omavahel seotud küll. “Suvine soe temperatuur tingib silmade niiskuse kadu, samuti suvel kasutatavad jahutusseadmed ja konditsioneerid tekitavad ruumides õhu kuivust, mis omakorda tekitab silmade kuivust,” selgitab Virge Sokk.

Suvel ei tohiks unustada päikeseprille, mis pakuvad silmadele head kaitset.

Kuidas silmade kuivust leevendada?

Õnneks on ebamugava silmade kuivuse vastu rohtu ja leevendavate ravimite valik on väga lai. “Enamasti kasutatakse erinevaid paikseid ravimeid ehk silmatilkasid ja -geele, vahel on aga vajalik silmasalvi kasutamine,” räägib apteeker. “Niisutavaid silmatilkasid on mugav ja lihtne kasutada ning enamasti ei tekita need ka mingeid ebamugavaid nähtusid. Mõnel üksikul preparaadil võib olla hetkeks nägemist hägustav toime, kuid see kaob enamasti peale mõne korra silma pilgutamist,” juhendab Virge Sokk ja lisab, et on ka selliseid preparaate, mida manustatakse suletud silmadele ehk silmalaugudele.

“Niisutavaid silmatilkasid tuleb kasutada vastavalt vajadusele. Kui aga haiguslik kuiva silma sündroom on juba tekkinud, siis tuleb tilkasid manustada pikka aega. Kui silmade kuivus on aga tingitud pikaajalisest lähitööst nagu arvutiga töötamine, teleri vaatamine, lugemine, käsitöö tegemine, siis sel juhul tuleks teha aeg-ajalt silmapuhkamise pause,” soovitab proviisor.

Silmade kuivuse ärahoidmiseks ära unusta anda oma silmadele rohkem puhkust ja vaadata sagedamini kaugusesse. Abiks on ka silmade pilgutamine.

Üldreegel on selline, et 45 minutit lähitööd ja 15 minutit puhkust. Nutiajastul tuleb eriti meeles hoida - kõike tasub teha mõõdukalt, et oma silmi hoida.