Foto on illustreeriv

Moskva maksaarst ja meditsiinidoktor Aleksei Bueverov rääkis väljaandele Argumentõ ja Faktõ, et seoses ravimite võtmisega ja samal ajal alkoholi tarvitamisega on levinud hulk müüte.
Loe edasi...

Kui palju me tegelikult kaaluma peaks?

Toitumine võetakse enamasti luubi alla siis, kui on soov kaalus alla võtta. Eduka tegevuse ja püsiva lõpptulemuse saavutamisel on suureks abiks konkreetse eesmärgi püstitamine. Mida võtta sihiks? Meedia toidab meid piltidega ülisaledatest treenitud modellidest. Rõhuvale enamusele meist ei ole aga need kehad ei optimaalsed ega tervislikud. Mida siis teha? Kuidas seda personaalset, just konkreetselt sulle sobivaimat kaaluvahemikku leida? Jah, kaaluvahemikku mitte kaalunumbrit, sest eesmärgiks ei saa olla üks konkreetne number – hommik, õhtu, kempsuskäigud, seedimine ja söödud toit mõjutavad meie kaalunumbrit igal ajahetkel.
Loe edasi...

D3-vitamiini puuduse käes kannatab enamik Eesti inimesi

Vitamiini D3 olulisest rollist inimese tervisele saadi aru juba üle saja aasta tagasi. Ometi vaevlevad inimesed 21. sajandil D-vitamiini vaeguses ning ametlikud normid, kui palju võiks seda manustada, on praktiseerivate arstide arvates liiga väikesed. Eestis peetakse D-vitamiini taseme alumiseks normiks organismis 75 nmol/l. Vereanalüüsid näitavad, et suurel hulgal Eesti elanikkonnast on see näitaja üheksal kuul aastas alumise piiri lähedal või alla selle.
Loe edasi...

Kui põlved valutavad

Põlveliiges on üks keerulisemaid ja vigastatumaid liigeseid. Koormus on põlveliigesele kõige suurem ja ka traumaoht seetõttu kõige suurem. Põlvevalul võib olla mitu põhjust, aga üks on kindel: valu põhjusi tuleb ravida.
Loe edasi...

Liigesed valutavad - kas osta geeli, plaastrit, salvi, kreemi või tablette? Ja milliseid?

Kui inimest painab lihase- või liigesevalu, läheb ta vaevuste leevendamiseks apteeki. Kuidas teha aga otsus, millal valida valuvastane geel, plaaster, salv, kreem või tabletid? Ja millised?
Loe edasi...

Kolm nippi, kuidas vabaneda kõhukinnisusest

Peaaegu iga teine inimene on kogenud kõhukinnisust reisil olles. Eriti just reisi esimestel päevadel ei tule potil käimisest suurt midagi välja. Enamasti on põhjuseks see, et soolestik on harjumuste ori. Aga kõhukinnisus võib kaasneda ka mõne haigusega või stressiga. Visam kõhukinnisus kipub aga kujunema püsivaks probleemiks. Noor Saksa teadlane Giulia Enders annab raamatus „Võluv soolestik“ kolm nippi, kuidas lühiajaliselt või kergelt ummistunud soolestik jälle tööle ärgitada.
Loe edasi...

Milline vererõhk on madal ja kuidas sellega toime tulla?

Millal on vererõhk liiga madal? Mis on loomupäraselt madal vererõhk ja haigustega kaasnev madal vererõhk? Millised on madala vererõhu kodused ravivõtted ja rahvaravitarkused? Millised ravimtaimed ja joogid aitavad madala vererõhu vastu? Neile küsimustele annab vastused raamat „Hea tervis ja särav välimus küpsemale eale“.
Loe edasi...

Dr Kai Saks: On vanu inimesi, kes paluvad, et laske mul minna

Geriaatriadotsent Kai Saks

Kardioloog ja geriaater Kai Saks on vananemise teemadega tegelenud paarkümmend aastat. Hiljuti sai ta hakkama kiiduväärt teoga – tema algatusel ilmus eriline eestikeelne raamat „Gerontoloogia”, milles on 17 peatükki kokku 12 autorilt.
Loe edasi...

Pruunid täpid kätel ja kehal - nn maksaplekke pole olemas, on solaarlentiigod

Paljud keskealised inimesed märkavad hirmuga, et käeselgadele ja käsivartele on ilmunud pruunikad täpikesed, mida kutsutakse maksaplekkideks. Need ei valuta, aga häirivad. Kas need on aga ohtlikud?
Loe edasi...

Suur varvas teeb valu: kas see on podagra?

Suurvarvas on oi kui valus! Öösel teeb lausa põrgupiinu. Paistes ja punetav ka. Põhjuseks võib suure tõenäosusega olla podagra, aga ka hallux rigidus ehk kangestunud (rigiidne) suurvarvas.
Loe edasi...