Regulaarne treening teeb kehale uskumatult palju head. Üks kasutegur ongi näiteks vererõhu stabiilsena hoidmine. USAs asuva tuntud Mayo kliiniku soovituste järgi alandab mõõduka intensiivsusega regulaarne aeroobne treening 30-60 minutit 5-7 korda nädalas vererõhku 4-9 mmHg võrra, kirjutab ajakiri Time.

Hinga rahulikult

Hingamise aeglustamine ja sügavalt hingamine aitab lõõgastuda ning vererõhku alandada.

Lõõgastu

Stressis olemine ei tee südamele head. Mõned uuringud pakuvad, et äärmuslikud viha- või stressihood võivad tõsta südameprobleemide riski. Stressiolukordades toodetud hormoonid panevad südame kiiremini lööma ja kitsendavad veresooni. Nii tekib vererõhu tõus, isegi kui see juhtub vaid lühiajaliselt.

Stressi puhul tasub proovida lõõgastustehnikaid nagu jooga.

Hoidu kohvist ja alkoholist

Kuigi arvatakse, et mõõdukas koguses alkohol teeb südamele head, võib liigne alkoholi tarbimine ajutiselt vererõhku tõsta ning põhjustada ka teisi südameprobleeme.

Samuti võib aidata kofeiini tarbimise vähendamine. Mõned inimesed on kofeiini suhtes tundlikumad kui teised, kuid on näidatud, et kofeiin tõstab mõningatel juhtudel südame löögisagedust ning vererõhku.

Joo rohkem teed

Pikas plaanis võib hoopis tee joomine kasuks tulla. Hiljutises uuringus vaadeldi erinevaid teadustöid, mis käsitlesid tee tarbimise ja vererõhu omavahelisi seoseid. Leiti, et pärast 12 nädalat tee joomist oli inimeste süstoolne vererõhk langenud 2,6 mHg ja diastoolne 2,2 mmHg võrra. Kõige kasulikum on juua rohelist teed.

Söö mustikaid

2015. aastal tehtud uuringus leidsid Florida teadlased, et kui süüa umbes 250 ml mustikaid iga päev, võib see vererõhku langetada. Uuringus osalesid pea 50-aastased naised, kel oli hüpertensiooni eelne seisund või 1. astme hüpertensioon. Neile anti umbes 22 grammi külmkuivatatud mustikate pulbrit või platseebot. Naistel, kes sõid mustikaid, langes vererõhk keskmiselt 7 mmHg.

Lisa menüüsse jogurt

Jogurtis on hulgaliselt probiootikume, mis aitavad vererõhu kontrolli all hoida. Probiootikumid aitavad vererõhku alandada, parandades kolesterooli ning alandades veresuhkru taset.

Allikas: Kliinik.ee