Lülita oma igapäevasesse treeningusse, olgu see siis sörk, rattasõit vms lühikesi pingutust nõudvaid sööste. Näiteks: jookse 5 minutit rahulikku sörki, seejärel jookse kiires tempos 30-60 sekundit ning vii tempo jälle ülirahuliku sörgini 90 sekundiks. Korda seda 5 korda kaks korda nädalas ning aja jooksul, kui keha kohaneb, tõsta tempot ning kordade arvu, et pingutus oleks suurem.

2. Omega-3

Kas tarbid piisavalt omega-3 rasvhappeid? Rasvastes kalades leiduv omega-3 rasvhape tasakaalustab veresuhkrut ja vähendab põletikku, aitab kiirendada ainevahetust. Omega-3 rasvhappeid leidub ka linaseemnetes, pähklites jt. Omega-3 rasvhappeid võiks tarbida 1000-2000 mg päevas.

3. Lihastreening

Lihastreening kiirendab ainevahetust, põletades rohkem kaloreid. 30ndates aastates naine, kes treenib oma lihaseid 2 x nädalas, kulutab päevas 100 kcal rohkem kui ilma treeninguta, isegi nendel päevadel, kui treeningsaali ei jõuta. Väga intensiivse lihastreeningu korral põletab keha kaloreid veel mitu tundi treeningujärgselt.

4. Roheline tee

Roheline tee kiirendab ainevahetust. Eelista kofeiinivaba rohelist teed, et vältida liigset koormust sinu närvisüsteemile ja unele. 5 240 ml tassi teed päevas põletab ca 90 kcal rohkem.

5. Unusta kalorivaesed dieedid

Kui tarbid liiga vähe kaloreid, arvab su keha, et näljaaeg on käes ning hakkab säästma, uinutades ainevahetuse. Lõppkokkuvõttes on see enesepiinamine. Mõistlik oleks tarbida vähemalt nii palju kaloreid, kui su keha kulutaks päev otsa lihtsalt voodis lebades, 40-aastase 165 cm pikkuse ja 60 kg naise puhul oleks see ca 1300 kcal.

6. Toitaineterikas hommikueine

Tervislik hommikueine äratab samuti ainevahetuse. Täisterapuder või omlett käivitab su mootori ning hoiab seda töös terve päeva. Uuringud on näidanud, et ligi 80% neist inimestest, kes võtsid kaalus alla ning säilitasid soovitud kaalu vähemalt 5 aastat, sõid igal hommikul tervisliku eine.

7. Näksi

Uuringud on näidanud, et väike näksimine päeva jooksul aitab ära hoida ülesöömist ning kalorite liigtarbimist. Soovituslik on süüa 6 väikest einet päevas. Jälgi lihtsalt, et see, mida sööd, oleks tervislik.

8. Unusta kräpp

Hoia eemale transrasvadest ehk hüdrogeenitud taimerasvadest. Need sekkuvad keha loomulikku ainevahetusse, rikuvad tervist ning teevad paksuks. Transrasvad on pea kõikides poes müüdavates kondiitritoodetes ja küpsetistes, paljudes jäätistes. Loe etikette!

9. Eelista mahetoitu

Paljud poolfabrikaatides, kondiitritoodetes, magusas leiduvad lisaained ning ka köögi- ja puuviljade pritsimiseks kasutatavad pestitsiidid rikuvad keha loomulikku ainevahetust ning võivad teha paksuks. Valmista söök ise ning eelista selleks mahetoiduaineid või Eestis kasvatatut.

10. Söö valke

Keha tarbib valke aeglasemalt ning kulutab selleks rohkem energiat ehk neid samu kaloreid, mida sööd. Seega valkude tarbimine aitab salenemisele kaasa. Munad, hapupiimatooted, taine liha on head valikud.