Eks elustiili muutmine ongi minu puhul siiani üks keerukamaid ettevõtmisi olnud – alati on justkui nii palju muud teha ja mõelda, et toidupoes küünitub käsi ikka harjumuspäraste valikute poole ning pliidi ääres seistes teen ikka samu toite, mis aastaid käe sisse kulunud…!

Samas, kui Teelega õhtueinete alternatiive arutasime, ilmnes, et nii mõnegi soovitatud valiku puhul ei kaasnegi kardetud mässamist ega oluliselt lisanduvat ajakulu, mida ma enim olin kartnud. Väga lihtsalt järgitavad on ka teised soovitused:

  Tarbi iga päev üks supilusikatäis värskelt hapendatud kapsast – miks mitte, värske hapukapsas maitseb mulle väga!

Ära söö liiga palju liha, iseäranis töödeldud liha ning vorsti- ja viineritooteid. Mulle väga meeldib Teele soovitus: söö seda, mille koostist sa nimetada oskad!

Osta apteegist omega-3 toidulisandit. Usun ise ka, et mul on rasvade tasakaal kehas paigast ära.

Kasuta toiduvalmistamiseks kookosrasva – miks mitte, olen seda ammu proovida tahtnud! Seda enam, et kookosrasva soovitatakse kanda ka juustesse nende toitmiseks ja turgutamiseks; samuti kasutada kehakreemina.

  Hommikusöök olgu päeva suurim eine, seejärel lõunasöök ning õhtuks võiks süüa kõige vähem. Usun küll vanarahva ütlust “hommikusöök söö ise, lõuna jaga sõbraga, õhtusöök anna vaenlasele,” kuid praktikas on selle elluviimine keerukas – hommikuti pole mul sageli sugugi isu, õhtusöögilaua taha omakorda koguneb terve pere – ja lastele peab ju ikka valmistama korraliku, täisväärtusliku eine! Kuidas ma siis ise seda ei söö….?

  Joo vett poolteist liitrit päevas! Mnjaa, selles punktis tekib ilmselt enim raskusi… Jätkuvalt on vee joomine mulle harjumatu ja vastumeelne… Tõsi, hommikuti enne sööki läheb klaas või isegi poolteist keedetud vett sidruniga väga ladusalt, ning pärast seda on kohe tunda, kuidas keha üles ärkab!

-  Kui söök sisaldab midagi loomset, siis ära sidruniga vett joo! Tunnistan, et olen end söögi kõrvale joomisest üldse võõrutanud – kuidagi on meelde jäänud, et parem on juua mõni aeg pärast sööki…

-  Iga tassi kohvi juurde joo kaks tassi vett! Nojah, selles osas peab pingutama…

-  Ära söö õhtuks kartulit! Pean seda spetsiaalselt meeles pidama, sest tüüpilise eestlasena on kartul mu põhitoit, või vähemasti üks lemmikutest igal võimalikul kujul: praetult, keedetult, ahjus valmistatuna… Makaronitooted mulle väga ei meeldi, tatar ka mitte ning riisi ülepäeva süüa on tüütu…

-  Pea meeles, et mida vähem on koostisaineid, seda tervislikum on toit. See on tegelikult elu oluliselt lihtsustav soovitus, kuna annab võimaluse justkui toitudega vähem mässata…

Järgmise nädala kolm olulisemat ülesannet on:

1)  juua poolteist liitrit vett päevas;

2)  hommikusöök olgu päeva suurim toidukogus;

3)  asu tarbima omega-3 toidulisandit.